Prva se je tega visokega priznanja za dosežke v padalstvu veselila generacija v 80. letih, ki je ekipno osvojila srebrno kolajno v skokih na cilj na svetovnem prvenstvu leta 1984 v Vichyju. Padalci Roman Božič, Dušan Intihar, Branko Mirt, Darko Svetina in Benjamin Šmid, vodja reprezentance Srečo Medven ter trener Drago Bunčič so takrat postavili nov mejnik v športu, ki sicer ni olimpijska disciplina. Odlične dosežke pa slovenski padalci dosegajo še danes.

Razvoj klasičnega padalstva sega v obdobje ob koncu druge svetovne vojne, po zapisih iz knjige Franca Primožiča (50 let padalstva na Gorenjskem, 1947-1997) sodeč, pa bi lahko trdili, da se je klasično padalstvo rodilo v Lescah. To potrjujejo tudi tri svetovna prvenstva, ki so jih organizirali v Lescah leta 1951, 1970 in 1990.

Gorenjska šola padalstva je ena najboljših na svetu, predvsem kar se tiče skokov na cilj, kjer so Slovenci že v preteklosti dosegali visoke uvrstitve, v zadnjih desetih letih pa se z največjih tekmovanj vedno vračajo z najmanj enim odličjem. Veliko zaslug za uspehe leških padalcev ima prav gotovo Drago Bunčič (Franc Primožič ga je v svoji knjigi poimenoval za Spiritusa agensa leškega padalskega športa), ki je v 33 letih trenerskega dela "proizvedel" nekaj izjemnih generacij padalcev. V zadnji, verjetno tudi najuspešnejši, izstopa zagotovo Irena Avbelj, ki svojih kolajn niti ne šteje več, v padalstvu pa neizmerno uživa, čeprav opozarja, da ta šport ni za vsakogar.

"Padalstvo je šport, s katerim se ne moreš začeti ukvarjati v rosnih letih, temveč moraš biti star najmanj 18 let oziroma 16 z dovoljenjem staršev. Šele po teoretičnem tečaju, ki vsebuje sedem predmetov in traja 18 ur, kamor sodi tudi obvezen zdravniški pregled, se lahko lotite tudi skokov, v ceno tečaja pa so všteti trije. Vse nadaljnje skoke pa je treba plačati, prav tako tudi najem opreme. A tudi po tem še nikakor nisi padalec. Opraviti je treba najmanj 50 skokov, če si posameznik želi pridobiti licenco. Ta seveda ne velja v nedogled, kajti če skokov ne opravljaš redno, jo moraš ponovno pridobiti," se je razgovorila Irena Avbelj, ki ima za seboj že okrog 9000 skokov. Avbljeva še dodaja, da padalstvo ni nevaren šport, vendar se ga je treba lotiti resno, rutina je prepovedana, vse pa je treba preveriti dvakrat, preden se padalec odpravi v letalo in iz njega izskoči.

V Sloveniji se je možno šolati v Lescah, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Mariboru in Murski Soboti, najboljše pogoje pa imajo padalci v Lescah. Cena tečaja se vrti okrog 200 evrov, če pa vseeno želite skočiti s padalom brez tečaja, to lahko storite v tandemskem skoku, za ceno okoli 120 evrov. Trenutno se v Sloveniji s klasičnim padalstvom ukvarja približno 45 posameznikov, ki nastopajo tudi na najrazličnejših tekmovanjih doma in po svetu, med največje slovenske uspehe sodi naslov svetovnih prvakov med ekipami v skokih na cilj leta 2003 v Gapu, kjer je na najvišji stopnički stal tudi Roman Karun, vsekakor pa ne gre prezreti tudi dveh naslovov svetovne prvakinje Irene Avbelj v figurativnih skokih (v Reki leta 2004 in lani v Stupinu). V zimskem času padalci svoj šport dopolnijo še z veleslalomom, kombinacija teh dveh disciplin pa tvori disciplino paraski, kjer so Slovenci prav tako v ospredju.