Zlata nogometna leta so minila tudi v Srbiji, pa vendarle se nekajkrat letno ulice napolnijo in promet ustavi zaradi najpomembnejše postranske stvari na svetu - nogometa.

Konec tedna je bil v srbski prestolnici na sporedu že 128. mestni derbi med Crveno zvezdo in Partizanom. Nekoliko nepričakovano so na igrišču slavili črno-beli, ki so Zvezdo premagali kar s 4:2. To je bilo prvič po desetih letih, da je Partizan slavil na Marakani, hramu srbskega nogometa. Kot se za takšne derbije spodobi, je po tekmi prišlo tudi do nekaj navijaških izgredov, za Slovence pa je bil obisk mestnega obračuna bolj zanimiv zaradi tega, ker v Srbiji izredno radi obujajo spomine.

"To so bili zlati časi, ko smo še živeli skupaj. Slovenci ste super, če bi lahko, bi v trenutku zapustil Beograd in se preselil v Ljubljano. Nekoč sem bil na Bledu. Še vedno se spomnim tiste neverjetno okusne sladice. Kako se že imenuje?" se je večer pred tekmo razgovoril policist, ki je na ulici Kralja Petra skupaj s kolegi varoval bližnjo džamijo, enega najstarejših objektov v Beogradu. Ko sem mu zaupal, da si bom ogledal veliki derbi, je ponosno pokazal na napis v cirilici, ki se je bohotil na njegovi uniformi. "Pišem se Pantelić, kolega pa je Žigić - sva kot napadalca srbske nogometne reprezentance!" se je zasmejal in v slogu, ki ga ne bi pripisal policistu, nadaljeval: "Zvezda nima možnosti! Partizan je najboljši, osvojili bomo Marakano!"

To je bilo dovolj, da so se možje v modrem začeli zbadati, se ob tem glasno smejali, druščini Slovencev povedali nekaj nogometnih vicev in vsaj za trenutek pozabili na tegobe, ki jih mučijo. Njihova povprečna plača namreč znaša nekaj več kot 200 evrov... Z nadurami lahko, če je mesec dober, pridejo do 400 evrov. Zaradi tega tudi ne čudi, da štadion Marakana ni bil poln. Vstopnice pač niso bile poceni, nekaj več kot 10 evrov za južno tribuno, na kateri so največ zaslužili prodajalci - semenk! Teh so obiskovalci pojedli toliko, da so bili po tekmi najbolj presrečni golobi, ki so zadovoljno zobali ostanke.

Policisti so po tekmi pridržali okoli 25 vročekrvnežev. Pred tekmo niso imeli veliko dela. Čeprav so bili oblečeni v bojno opremo, so se mirne volje slikali z radovednimi turisti in z najbolj zvedavimi spregovorili tudi nekaj besed. "Kdo je najboljši nogometaš Partizana zadnjih nekaj let? Mateja Kežman? Daleč od tega! Najboljši je - Zlatko Zahovič!" se je blizu ogromne cerkve svetega Save, največje pravoslavne cerkve na svetu, kot pečen maček zarežal eden od tistih policistov, s katerimi so se želeli slikati Slovenci, medtem ko so v parku nedaleč stran žogo brcali še ne desetletni mulčki. Nogomet in Beograd gresta vsaj tako dobro skupaj kot čevapčiči in kajmak...