Pri vrlih političnih vzornikih so se menda zgledovali predsedniki uprav treh časopisnih hiš, Danilo Slivnik (Delo), Milan Predan (Večer) in Suzana Zornada Vrabec (Primorske novice), ko so ob koncu lanskega leta začeli pogovore o veliki medijski koaliciji. Po še dokaj skrivnostnem načrtu naj bi začeli združevanje distribucije, potem marketinga, trženja in promocije, nakar bi se lotili še poenotenja uredništev, poskusno notranjepolitične redakcije, zatem pa še vseh drugih. Morebitna združitev Dela, Večera, Primorskih novic in morda še kakšnega manjšega lokalnega medija bo potem prikazana kot neizogibna poteza pri zmanjševanju stroškov in ne dovolj poslušnih kadrov.

Najtežje bo idejo verjetno uresničiti pri Večeru, kjer se počasi že razkriva, kdo v resnici izza odra vodi največjo štajersko medijsko hišo. Mariborčanom je bilo hitro jasno, da imata predsednik uprave Milan Predan in njegova žena Darka Zvonar, urednica Večerove notranjepolitične redakcije, samo navidezno moč in da sta se spet znašla le v vlogi marionet. Bistveno vplivnejši in mogočnejši gospodar na Večeru je odgovorni urednik Tomaž Ranc, ki se ga je med večerovci že prijel pravoverni vzdevek. Komisar.

In komisar Ranc vsak dan preži na okopih, da se v "njegovem" časopisu po naključju ne bi pojavil kakšen članek in fotografija, ki bi lahko vrgla najmanjšo senčico na svetlo podobo njegovih vzornikov. Prispevkov, ki jih veliki cenzor ni dovolil objaviti ali pa jih je tako popravil, da jih še avtorji komajda prepoznajo, je čedalje več in neustrašni novinarji Večera jih spravljajo v dvodelni omari, ki ima na pročelju z velikimi črnimi črkami izpisano BUNKER. In čeprav bunker od vrha do tal meri več kot dva metra, je po še ne desetmesečni Rancevi vladavini že skoraj povsem poln.

Seveda tudi Ranc ni tisti, ki ima glavno besedo pri Večeru, ampak naj bi v ozadju odločilne poteze vlekel nekdanji Večerov novinar, sedaj poslanec vladajoče stranke Miro Petek. Mimogrede, z ženo Nežko rada prideta na Koroški večer, ki ga vsako leto drugo soboto v marcu v ljubljanskem hotelu Slon organizirajo koroški rojaki, ki so se preselili v prestolnico. Letos se bodo zbrali 10. marca. Ne gre spregledati, da sta tudi Ranc in Petek koroška rojaka in da sta enega od vrhuncev svojih karier doživela predzadnji dan letošnjega januarja, ko je Večer za bob leta razglasil njunega velikega vzornika, predsednika vlade Janeza Janšo.

Da je Janša postal bob leta, je precedens brez primere, saj je pri podeljevanje te nagrade vedno veljalo pravilo, da jo lahko dobi le posameznik za izjavo, ki je bila objavljena v Večeru. Janša pa je postal bob za stavek, ki ga je prebral v svojem govoru na državni proslavi ob 15. obletnici naše osamosvojitve.

Zanimivo, da sta bila Milan in Darka Predan glavna šefa na Večeru, ki se v tej zgodbi pojavi kot izdajatelj, tudi pred leti, ko so pri reviji 7D, sedaj preimenovani v 7 dni, izbirali svoje osebnosti leta in najbolj laskavi naslov naj bi dobil takratni predsednik države Milan Kučan. Vsaj tako so vse do zadnjega mislili tudi tisti, ki so preštevali glasovnice, pa so na koncu za naj osebnost razglasili televizijskega športnega novinarja Igorja E. Berganta. Menda je Kučan prejel že preveč tovrstnih nagrad.