Potem ko je jeseni drugič kandidiral za predsednika IBU in drugič izgubil proti Norvežanu Andersu Bessebergu, so z vrha IBU dali Smučarski zvezi Slovenije (SZS) neuradno vedeti, da ga ne želijo več videti v nobeni pomembnejši funkciji; ne v reprezentanci ne v OK Pokljuka, kjer je prav on priskrbel tekme svetovnega pokala do 2010.

No, Janez Vodičar ni povsem izginil. Po naših zanesljivih informacijah bo postal bodoči vodja inštituta za šport, dela Fakultete za šport. Zamenjal naj bi dr. Tomislava Koprivnjaka. Inštitut za šport je organizacijska enota Fakultete za šport, ki opravlja svetovalno in razvojno dejavnost ter skrbi za razvoj laboratorijev, delujočih v okviru kateder. Denimo laboratorija za biodinamiko, biomehaniko, fiziologijo športa, psihodiagnostiko, medicinsko diagnostiko, ter oddelke za rekreacijo, meritve, treniranje, usposabljanje in založništvo.

"Nič ne vem o tem. Kje ste to slišali? Kdo vam je povedal? Vem manj kot vsi drugi," se je Janez Vodičar najprej izvil. "Res sem slišal neke govorice, a nič ne vem o tem. Sicer sem se pogovarjal z določenimi ljudmi, da bi prevzel meritve in svetovanje nekaterih zadev, da bi naredili korak naprej na tem področju. Očitno nekateri poznajo moje delo na tujem, moje izkušnje in bi radi, da ostanem v slovenskem športu, sicer grem v gospodarstvo," je najprej namignil strokovnjak za organizacijsko plat biatlona, kjer je izvedel tri olimpijade in deset svetovnih prvenstev, kot se je pohvalil.

"Brez dela ne morem. Trenutno se ukvarjam s projektom Planica. Očitno sem slovenskemu športu koristen in potreben," ugotavlja Vodičar, ki je bil nazadnje podpredsednik IBU, svetovalec za televizijske projekte, pred tem športni tekmovalni direktor največjih biatlonskih tekem. Ko so ga jeseni odžagali, je dobil zatočišče na ministrstvu za obrambo in hodi v službo v kranjsko vojašnico.

Janez Vodičar ni diplomant Fakultete za šport. Dr. Tomislav Koprivnjak je bil jeseni že upokojen, a delo vodje inštituta za šport nadaljuje po pogodbi od 1. oktobra 2006, kot je navedeno na spletni strani fakultete. Doslej je veljalo, da je funkcija vodje inštituta namenjena strokovnjakom z akademsko izobrazbo. Janeza Vodičarja smo v bazi podatkov bibliografij Cobiss našli samo enkrat kot soavtorja izvirnega avtorskega članka, ki ga hrani univerza v Tartuju v Estoniji. Avtor je dr. Janez Pustovrh.