"Če me boste jutri iskali na smučišču, me ne boste našli. Zanesljivo ne bom treniral slaloma. Za ta korak sem se odločil na podlagi izkušenj izpred treh dni. Ko sem postal svetovni prvak v smuku, smo naslov proslavili. Zjutraj sem šel na trening veleslaloma, od katerega nisem imel ničesar, le mučil sem se. Danes sem postal svetovni prvak v veleslalomu, zato bom zabavo ponovil, jutranjega treninga pa ne," je nasmejal novinarje po osvojitvi drugega naslova svetovnega prvaka.

Vodilni tekmovalec svetovnega pokala se je strinjal, da je imel na Švedskem veliko prednost. "Razmere za tekmo so povsem drugačne kot v srednji Evropi, kjer poteka večina tekem svetovnega pokala. V Skandinaviji sem odraščal in največ treniral, zato mi je sneg dobro poznan. Snežne razmere so zelo podobne ameriškim in kanadskim, zato smo imeli tekmovalci iz teh držav prednost pred tekmeci," priznava Norvežan, ki bo 26. decembra star četrt stoletja.

Ko opazuješ Svindala, kako odgovarja na novinarska vprašanja, imaš občutek, da ima v svojem življenju vse urejeno. Ni naključje, da se takšen športnik prebije v svetovni vrh. Je izjemno inteligenten smučar, ki ga čaka še velika prihodnost. "Alpsko smučanje je zanimiv šport, v katerem nikoli ne veš, kako hiter si. Občutki večkrat varajo in šele ko v cilju pogledaš na ekran s časi, ti postane jasno, kako uspešen si bil. Jaz sem imel denimo na veleslalomski tekmi na prvi progi zelo slab občutek, a sem vseeno dosegel četrti čas, kar me je močno presenetilo. Takrat sem vedel, da bom težko premagljiv. V žepu sem imel smukaški naslov, zato sem lahko neobremenjeno napadel in uspel mi je drugi veliki met. Lažje steče, ko imaš prej v žepu nekaj otipljivega. Pot do zlate smukaške kolajne pa je bila težka. Zavedal sem se namreč, da sem lahko najhitrejši, a je bila realizacija precej težja," je Svindal opisal pot do obeh naslovov v Areju, ko je hkrati postal prvi Norvežan z naslovom svetovnega smukaškega prvaka.

Drugi največji junak svetovnega prvenstva za Švedinjo Anjo Paerson, ki je osvojila tri naslove svetovne prvakinje in eno tretje mesto, pravi, da je v alpskem smučanju zelo majhna razlika med največjim prvenstvom in tekmo svetovnega pokala. "Nekatere tekme imajo dolgo tradicijo. Izjemno težko je zmagati v Kitzbühlu. Na svetovnem prvenstvu je včasih lažje dobiti tekmo. Je pa težko pridobiti kondicijo, da si na enem prvenstvu uspešen v večih disciplinah. To naredijo izkušnje, ki so na velikih tekmah specifične. Kot pribito pa drži, da moraš priti na veliko prvenstvo odlično pripravljen. Če ni tako, jih dobiš še bolj po glavi. V to sem se lepo prepričal lani na olimpijskih igrah," trdi Svindal.

"V alpskem smučanju je najtežje osvojiti skupno zmago v svetovnem pokalu. To je nekaj, kar si želi vsakdo. Moraš biti odličen vsestranski smučar. Če mi bo ta podvig uspel v tej sezoni, bom srečnejši kot ob naslovih svetovnega prvaka," razlaga Svindal, ki ima po 24 tekmah prednost pred največjimi zasledovalci, kot so Benjamin Raich, Didier Cuche in Bode Miller. Povrhu bo imel še dve tekmi v hitrih disciplinah v domačem Kvitfjellu, kjer bo skušal unovčiti prednost v arejskem stilu.