Minister Milan Zver se je na sestanku z lastniki zemljišč v Planici znal, menda najbolje doslej, približati in popihati na rateško dušo. A dobri poznavalci se temu samo nasmihajo.

Največja mednarodna tekma smučarskih tekačev v tej zimi nekaj metrov od Doma Planica in nasproti skakalnic je minila za mnoge neopazno. K sreči je med domačini dovolj tistih, ki razmišljajo in garajo, da za svojo dolino kljub vsem "polenom" naredijo najbolje, kar zmorejo. Kot, denimo, nekdanji tekaški reprezentant Jože Kavalar. Tuji tekači so bili nad terenom navdušeni. Razgled z najvišje točke tekaške trase plaza pod Cimrnikom je nebeški.

Mnogi, ki želijo urediti Planico, se premalo zavedajo, da imata tekaška Planica in Tamar še večji potencial od skakalnega, le da se tekačev ne trži z vstopnino pri prvem izteku skakalnice, pač pa z uslugami - trgovino, servisom smuči, tečaji, prirejanjem tekem. Tekačev je kot mravelj. Kljub obvestilom in ograjeni progi so rekreativci lezli kot miške iz lukenj iz smeri Podkorena proti Tamarju, da so imeli varnostniki veliko dela, da ni prišlo do kakšnega bližnjega srečanja v smučini.

Ko so bili organizatorji iz Medvod prisiljeni preseliti tekmo v Planico, so morali odpovedati hotelske rezervacije v bližini Medvod, Kranja... ter urediti nove, bližje, kot zahteva protokol tekme. To je bilo menda izredno zahtevno. Kot nalašč so se nekatere reprezentance same znašle in rezervirale bivanje v Trbižu s svojimi zvezami. Sosedi že imajo dober (boljši) ugled in zveze še iz časov univerzijade in bližnjega svetovnega nordijskega prvenstva, kakršno je bilo lani v Medvodah in Kranju. Tako je iz Slovenije spolzelo precej turističnih evrov. Preračun: za vsaj tri dni je prišlo 130 tekačev iz 10 držav. Tudi prirediteljem je spolzelo iz rok precej denarja, saj se s hotelirji iz Trbiža ne morejo pogajati. Zaradi tega je tekma finančno v minusu, kot pravijo.

"Imajo smolo, da se snega ne da vedno kupiti," je pripomnil eden od Ratečanov, ki je malo z zavistjo gledal tuje prireditelje na rateški zemljici. Mislil je tudi na skakalno tekmo državnega prvenstva nedaleč stran, ki so jo pripravili Kranjčani.