39 opozicijskih poslancev je želelo vlado opozoriti, da je minister za obrambo Karl Erjavec onemogočal parlamentarni nadzor nad porabo državnega denarja za oklepnike in poslance ter javnost zavajal, ko je trdil, da bo 135 oklepnikov stalo 63 milijard tolarjev, čeprav je že vedel, da bo ta nakup precej dražji. Opoziciji se ta pogodba zdi škodljiva in je zato od vlade zahtevala, da nastalo škodo popravi.

Namesto teh treh sklepov bo državni zbor razpravljal o štirih sklepih, ki so jih podpisali šefi poslanskih skupin strank vladne koalicije. V prvem ugotavljajo, da je bil nakup teh oklepnikov predviden že z resolucijo iz leta 2004. Da minister Erjavec ni kupil 135 popolnoma opremljenih oklepnikov, ampak 25 le z osnovno opremo, je posledica novih zahtev Nata, pravi drugi predlagani sklep.

Na zahteve iz opozicije, naj se vendarle javnosti pove, koliko bo stala ta dodatna oprema za oklepnike, so iz koalicije odgovarjali, da bo ta kupljena šele 2012 in za ceno ne ve niti Meta Malus.

V tretjem sklepu poslanci strank vladne koalicije vlado pozivajo, naj jih po potrebi obvešča, kaj se bo dogajalo s temi bojnimi oklepniki, v četrtem pa ugotavljajo, da je obrambni minister Erjavec omogočil nadzor poslancev pri tem nakupu in ni zavajal javnosti, ker je bila pogodba sklenjena v skladu z razpisom.