Go je najbolj kompleksna igra od vseh. Skoraj vse človeku znane igre so bile 'razrešene' in prirejene za računalnike, a Go ostaja igra, kjer niti najmočnejši računalniški programi ne morejo poraziti najboljših igralcev. Računalniški programerji imenujejo Go "sadna mušica umetne inteligence".

Go je danes najpopularnejša igra na svetu. Čeprav je na zahodu praktično neznana, pa je zelo razširjena v Aziji, kjer je aktivnih več kot 100 milijonov igralcev. Zmagovalci na večjih turnirjih so mednarodne zvezde. S tekmovanj poročajo dnevni časopisi, priljubljeni tedniki in časniki, obstajajo tudi 24-urni kanali, ki po televiziji nenehno prenašajo Go, ki je nedvomno pomemben del azijske kulture.

Go je najstarejša igra, ki se še danes igra v originalni, prvotni obliki. Go predvidoma izvira iz Kitajske ali Tibeta in je star 2500 let. Igranje Goja je svojim učencem predlagal Konfucij. Na Japonskem so veljali najboljši igralci še stoletja po smrti za junake. V rojstnem kraju na Kitajskem je bil Go med komunistično diktaturo nekoliko pozabljen, nato pa se je v 80 letih prejšnjega stoletja vrnil močnejši kot kdaj koli prej. Tudi Korejci so Go poznali že pred 1200 leti, prav nekaj najmočnejših igralcev Goja pa prihaja iz Koreje. Kadar igrate Go, počnete nekaj, kar so pred vami počeli moški in ženske že pred tisoč leti na povsem nespremenjen način.

Vsaka igra ima zmagovalca. Nekatere igre, še posebej šah, so zapletene, kadar pride do situacije, ko je treba določiti zmagovalca. Vsi igralci so med seboj enakovredni, učiti pa se je moč iz predhodno storjenih napak. Go uči graditi in ne rušiti.