"Kmalu pričakujemo gradbeno dovoljenje, graditi pa bomo začeli, ko postane pravnomočno," je bojazni krajanov potrdil Gregor Struna iz podjetja Stiking. V uradnem obvestilu pa so bili na upravni enoti manj jasni, saj je Zvonimir Kolenik povedal, da se zaradi nepopolne vloge še niso odločili, ali bodo dovoljenje izdali ali ne.

Z morebitno izdajo gradbenega dovoljenja se bo končala skoraj pet let stara zgodba. Takrat je namreč podjetje Stiking po denacionalizaciji kupilo zemljišče in leta 2003 zaprosilo za lokacijsko dovoljenje. Na upravni enoti so vlogo zavrnili, vendar se je podjetje Stiking na to pritožilo. Ministrstvo za okolje in prostor je ugodilo podjetju in razveljavilo odločbo upravne enote. V ponovnem odločanju je upravna enota izdala lokacijsko dovoljenje.

Nato so se začeli boriti krajani. "Gradnji odločno nasprotujemo! Savski breg je namenjen rekreaciji oziroma zelenemu pasu," je pojasnil Jože Osterman, član sveta četrtne skupnosti Črnuče. Zato so se pritožili na ministrstvu za okolje in prostor ter zahtevali status stranke v postopku, vendar so njihove pritožbe zavrnili. Nato so krajani dali pobudo za razveljavitev lokacijskega dovoljenja državnemu pravobranilstvu, ki je vložilo tožbo na upravno sodišče, po zavrnitvi pa še na vrhovno sodišče.

Kljub temu, da tožba še ni rešena, na upravni enoti Ljubljana nadaljujejo s postopki. Na četrtni skupnosti sicer priznavajo, da zakonodaja to dopušča, vendar apelirajo na moralni čut. "Če upravna enota izda dovoljenje, postane tožba na sodišču nesmiselna. Predvidevamo, da bodo na sodišču za odločitev potrebovali še eno leto, v tem času pa bo podjetje stanovanja že zgradilo," je bil nezadovoljen Osterman in dodal, da so upravni enoti dvakrat poslali opozorilo, da je problem lokacijskega dovoljenja še vedno odprt: "Če izdajo gradbeno dovoljenje, bo odločitev sodišča brezpredmetna, saj na rušenje novogradnje ne gre računati."

V podjetju Stiking so povedali, da so želeli pri pripravi projekta sodelovati s krajani, vendar na četrtni skupnosti ni bilo interesa. "Prosili smo za sestanke, vendar ni nobene pripravljenosti na pogovor, le pritožbe," je povedal Gregor Struna, na četrtni skupnosti pa trdijo ravno nasprotno, češ da v podjetju za krajane niso kazali nobenega zanimanja.