S prehrano pa lahko vnašamo tudi snovi, ki imajo ugoden vpliv na prostato. Nemogoče je vsak dan zaužiti takšno količino raznovrstne prehrane, ki bi nam zagotovila zadosti snovi za zaviranje razvoja bolezni prostate. Zato so na razpolago dodatki k prehrani, v katerih so te snovi zbrane v količini, ki je potrebna za dnevni vnos.

Naravna preventiva bolezni prostate

Med 50 in 60 odstotki moških bo imelo po 45. letu starosti težave zaradi benignega povečanja prostate (benigne hiperplazije prostate – BHP). Kljub temu da je to benigna bolezen, lahko neprepoznavna ali nezdravljena ogrozi življenje.Benigno povečanje ni nujno povezano s težavami pri mokrenju. Zato je zelo pomembno, da moški po 45. letu starosti enkrat letno opravijo preventivni pregled prostate. Kakšen pa bo izvid preventivnega pregleda, je v veliki meri odvisno od vas. Številni dejavniki lahko privedejo do razvoja bolezni prostate. Na nekatere, kot so dednost, zaenkrat na žalost še nimamo vpliva. Pravilna prehrana pa je področje, na katerega lahko vplivamo sami. V prehrani so določene snovi, ki vplivajo na razvoj benigne hiperplazije prostate in snovi, ki lahko zavrejo njen razvoj. Prehrana naj bi imela tudi pomembern vpliv na nastanek raka prostate. Več se ga odkrili pri ljudeh, ki uživajo veliko živalskih maščob, rdečega mesa, malo selena in malo vitamina A. Pri vegetarjancih ga je manj kot pri ostalih. Epidemiološke študije so dokazale več raka prostate pri kmetih, kemikih, delavcih z barvili, tkaninami, DDT-jem in težkimi kovinami (predvsem kadmijem). Zanimivo je, da rak prostate najdemo predvsem pri poročenih moških! Številne študije dokazujejo, da nekateri naravni izvlečki blagodejno vplivajo na prostato in pomagajo pri težavah z mokrenjem. Najbolj raziskani so učinki plodov žagastoliste palme (znane tudi pod imenom sabal ali palmeto) in izvlečkov korenine velike koprive.

VELIKA KOPRIVA (Urtica dioica)

Že dolgo časa je poznan izvleček korenine velike koprive, ki blagodejno deluje na težave ob povečani prostati obenem pa tudi pospešuje odvajanje vode. V kombinaciji z izvlečkom žagaste palme naj bi zaviral nastajanje aktivne oblike moškega spolnega hormona testosterona, dihidrotestotsterona in na ta način preprečeval razvoj BHP. Najnovejše študije tudi dokazujejo, da izvleček velike koprive zavira kemične procese v telesu, ki so vzrok za nastanek benignega povečanja prostate. Priporočena dnevna količina je 120 mg.

ŽAGASTA PALMA (Serenoa repens, Sabal serrulata)

Spada v družino palm, ki rastejo pretežno na obalnih področjih Floride in v Teksasu. Palma je bila pomemben izvor prehrane pri domorodcih. Že ti so poznali zdravilno delovanje izvlečka plodov. Deluje predvsem na žlezna tkiva (prostata). Vemo, da je aktivna oblika moškega spolnega hormona (DHT-dihidrotestosteron) pogoj za nastanek benignega povečanja prostate. In prav na to pretvorbo neaktivne v aktivno obliko hormona deluje izvleček žagaste palme. Priporočena dnevna količina izvlečka je 320 miligramov, pri tem pa mora vsebovati vsaj 85 odstotkov maščobnih kislin. Številne klinične študije dokazujejo tudi do 50 odstotno zmanjšanje nočnega vstajanja, do 46 odstotno zmanjšanje zastajanja seča po mokrenju in do 70 odstotno zmanjšanje bolečin ob polnem mehurju pri rednem jemanju izvlečka žagaste palme.

PRIPOROČILA

Preventiva boleznim prostate je v izogibanju določenim vplivom okolja in prehrani za katero vemo, da lahko povzroči raka prostate. Praktično nemogoče je vsak dan zaužiti takšno količino raznovrstne prehrane, ki bi nam zagotovila zadosti učinkovin za zaviranje BHP. Zato imamo na razpolago prehranska dopolnila, v katerih so te snovi zbrane v količini, ki je potrebna za dnevni vnos. Še enkrat je potrebno poudariti, da prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik za zdravljenje že ugotovljene bolezni prostate. Prehranska dopolnila lahko preventivno koristijo moškim, pri katerih ob rednih preventivnih pregledih še ni bila ugotovljena bolezen prostate, pri blažjih težavah in kot dopolnilo k jemanju zdravil na recept.

Preventivni pregledi prostate

Moškim po 45. letu starosti priporočam enkrat letno preventivni pregled prostate. Ne samo zaradi nevarnosti razvoja raka na prostati, ki strmo narašča po tej starosti ampak tudi zato, da se odkrije začetna benigna hiperplazija prostate, ki bo s svojim razvojem verjetno kasneje povzročila težave pri mokrenju. Takšno začetno benigno povečanje prostate lahko uspešno zdravimo ambulantno. Pri bolnikih, ki imajo že težave, posebej pri tistih s hudimi, je zdravljenje z zdravili nekoliko težje, saj ta potrebujejo več mesecev, da se pokažejo prvi učinki, v tem času pa se težave lahko že toliko poslabšajo, da je potreben operativni poseg. Posebej je potrebno poudariti, da tudi operacija ne pomeni dokončno rešitev težav, saj nikoli ne odstranimo cele prostate in ta lahko z leti ponovno zraste.