Zobozdravstvu pri nas letno namenijo nekaj manj kot 113 milijonov evrov. Prevedeno v storitev to pomeni, da lahko vsak odrasli oziroma otrok zobozdravnika obišče le enkrat na leto in takrat dobi le eno zalivko, kar znese nekaj manj kot 46 evrov na osebo. S tem smo denar za zobozdravnika, ki nam ga "da država", porabili. Seveda je to le povprečje, s katerim najbolj nazorno prikažemo plitkost zobozdravstvene vreče, hkrati pa pojasnimo, zakaj moramo vrsto storitev doplačati ali celo v celoti plačati.

Iz svojega žepa moramo v celoti plačati, kadar si damo očistiti zobni kamen ali odstraniti zobne obloge. Če si želimo imeti nasmeh iz reklame, bomo vedno (tudi otroci) doplačali za bele zalivke na ličnikih (4, 5) in kočnikih (6, 7, 8), saj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) te uvršča med nadstandardne materiale. Doplačevali bomo tudi pri t.i. endodonskem zdravljenju zoba, saj ZZZS krije le najnižje stroške. Zobozdravniki jih z novimi aparaturami (strojno širjenje kanalov) in boljšimi materiali (polnjenje korenin, adapterji) presežejo.

Slabo pa se nam piše v časih, ko so zobje v naših ustih le še redki osamelci in zato potrebujemo mostiček ali protezo. Pred začetkom izdelave zobnoprotetičnega nadomestka nam mora naš osebni zobozdravnik predstaviti vse možne rešitve in tudi pojasniti, kaj plača ZZZS, kaj pa bomo morali plačati sami. Načrt, zapisan na Predlogu za zobnoprotetično rehabilitacijo, bodo iz ZZZS vrnili po približno enem mesecu. Takrat izvemo, ali smo do načrtovanega zobnoprotetičnega nadomestka upravičeni oziroma v kolikšnem deležu. In prav nič ne pomaga, če imamo v ustih več zob kot naš sosed. Ko smo ostali brez za ZZZS bolj "pomembnih" zob, naša dosedanja skrb za zobe kratko malo zvodeni: če nam manjkajo 4, 5 ali 6 posamezno, bomo morali mostiček ali protezo v celoti plačati sami. Rojeni pod nesrečno zvezdo pa smo, če nam mora naš zobozdravnik v mesecu, ko čakamo na odgovor, izruvati še kakšen zob. V tem primeru je treba postopek z obrazcem ponoviti.

Na "socialno zavarovanje" dobimo žično protezo, ki pa je po strokovnih merilih "začasna". Če z njo nismo zadovoljni, moramo doplačati za protezo s kovinsko bazo. Doplačila pa so potrebna tudi za porcelansko prevleko zoba, ki jo zobozdravniki bolj priporočajo kot tako imenovano belo falseto (zadaj je kovina), ki še sodi med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pri vsem tem ni prav nič pomembno, ali je naš izbrani zobozdravnik koncesionar ali pa je še vedno zaposlen v zdravstvenem domu. Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so popolnoma enake povsod, razen pri zasebnih zobozdravnikih, ki niso koncesionarji in vse storitve tako ali tako zaračunavajo.

Zaradi povečane skrbi za zobe, ki so jo med otroki in odraščajočo mladino začeli uvajati okoli leta 1980, je pri mlajših generacijah zobozdravstvenih težav menda manj. Ali so slovenski nasmehi zato tudi kaj bolj široki, pa mi zdaj že naturalizirana Američanka ni znala odgovoriti.