"Prepričan sem, da boste uspešno izvedli nalogo," je zbrane vojake nagovoril obrambni minister Karl Erjavec. Dejal je, da gre za "novo prelomnico v razvoju SV", saj bo Slovenija prvič v kaki mirovni operaciji sodelovala na ravni bataljona, prvič pa bo tudi prevzela lastno območje odgovornosti. Za naslednjih šest mesecev bo sodelovanje slovenskih vojakov v okviru mednarodnih sil KFOR na Kosovu pod vodstvom NATO tudi največji zalogaj za SV doslej.

V največjem kontingentu SV doslej bo skupaj 600 vojakov. Med njimi bo 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirski oddelek, nacionalni podporni element ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih.

Skupna slovensko-madžarska bojna skupina

Vojaki bodo na Kosovu ostali do konca avgusta. Predhodnica kontingenta je na Kosovo odšla že 1. februarja, zadnji vojaki pa bodo na območje prispeli do konca meseca. 25. februarja bodo od italijanske vojske prevzeli svojo šestmesečno odgovornost nad območjem Zahod, delo v operaciji Joint Enterprise pa bodo začeli 1. marca.


Mednarodnim silam Zahod poveljuje italijanski general, njegov namestnik pa bo od maja poveljnik SIKON 15, polkovnik SV Dobran Božič, kar bo najvišji poveljniški položaj v kaki operaciji kriznega odzivanja zveze NATO v zgodovini SV.

Pod operativnim poveljstvom SV bodo prvič tudi druge oborožene sile. V bojno skupino Sokol, ki jo bo vodil podpolkovnik Miha Škerbinc Barbo, bo vključena tudi četa 150 madžarskih vojakov. Skupaj bodo delovali na območju občin Peč in Klina, nastanjeni pa bodo v vojaški bazi v Peči.