"Na štiridnevnem festivalu gorniškega filma si bodo obiskovalci lahko ogledali približno štirideset vrhunskih domačih in tujih gorniških ter avanturističnih filmov," napoveduje Nataša Bučar, vodja filmskih projektov v Cankarjevem domu. Filme si bodo obiskovalci lahko ogledali v Cankarjevem domu (Linhartova in Kosovelova dvorana) ter v Stari knjižnici (Domžalski dom na Ljubljanski 58). "Poleg vrste vrhunskih alpinističnih in gorniških filmov bo z etnološkega vidika morda še posebej zanimiv film Potovanje rdečega boga: Machhendranath," pravi Bučarjeva. Film pripoveduje, kako v dolini Katmandu razvneti častilci vsakih 12 let vlečejo več kot 22 metrov visoko in okorno veličastno kočijo, na kateri več mesecev vozijo skrivnostnega boga, ki ga častijo hindujci in budisti, potovanju pa sledi obilje obredov in živalskih žrtvovanj. Film očara predvsem s svojo barvitostjo, s katero nam približa oddaljeno kulturo Nepala.

Vsi filmi na festivalu bodo razdeljeni v tri kategorije, in sicer Alpinizem, Gore, šport in avantura ter Gorska narava in kultura. Filme bo ocenjevala mednarodna žirija, ki bo izbrala zmagovalca vsake kategorije in dobitnika glavne nagrade mesta Domžale. Mednarodno žirijo bodo sestavljali Daniela Cecchin (Švica), Julie Summers (Velika Britanija), Michael Pause (Nemčija), Ines Božič Skok in Igor Likar (oba Slovenija). Priznanja je zasnoval in izdelal akademski kipar Jurij Smole.

Poleg številnih filmov bo za vse obiskovalce zanimiv tudi spremljevalni program. "Pripravili smo osem vrhunskih predavanj na temo alpinizma in gorništva. Med vsemi predavanji naj izpostavim italijanska gosta Nives Meroi in Romana Beneta, plezalni par, ki sodi med najbolj uspešne v italijanskem in svetovnem alpinizmu. Ogledali si boste lahko njun film Obe plati medalje, vzponi in padci. Nives Meroi in Roman Benet sta trdno odločena doseči zastavljeni cilj, da skupaj preplezata vseh 14 osemtisočakov," pripoveduje Bučarjeva. Za še bolj zanimiv in alpinističen program bodo poskrbele tri okrogle mize na temo arheoloških odkritij v slovenskem visokogorju, o slovenskih himalajskih začetkih v 60. letih prejšnjega stoletja in zelo aktualna okrogla miza o problematiki Triglavskega narodnega parka, ki jo bo vodila Marjeta Keršič Svetel.