"Gre za osnutek in ne končen predlog," je poudaril Martti Ahtisaari. Nadaljni posveti, tudi z Beogradom in Prištino, bodo potekali še ta mesec, končna odločitev pa bo padla v Varnostnem svetu ZN, je še povedal. Ahtisaari upa, da bo predlog dokončno oblikovan spomladi, ni pa želel govoriti o morebitni neodvisnosti Kosova. Dejal je, da bo natančneje o statusu Kosova lahko spregovoril, ko bo predlog v končni fazi pred VS ZN, kar se bo, upa, zgodilo spomladi.

Ahtisaari pričakuje, da bo predlog dokončal po februarskih posvetih. "Tokratni predlog je moja prvotna ideja, videli pa bomo, kaj se bo zgodilo po posvetih z zainteresiranimi stranmi," je dejal po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta. Povedal je še, mu je Boris Tadič v pogovoru ponovil srbsko stališče, da neodvisnost Kosova za Beograd ni sprejemljiva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ugibanja o predlogu

Ahtisaarijev urad naj bi dele predloga danes objavil na svoji spletni strani, iz več virov pa se je že razvedelo, da v predlogu neodvisnost Kosova ni omenjena, predvideval naj bi le, da bo Kosovo ostalo pod nadzorom mednarodne skupnosti, da bo imelo lastne simbole ter pravico do članstva v mednarodnih organizacijah.

Nasprotno je britanski dnevnik Financial Times po virih iz ZN, ZDA in Evropske unije danes poročal, da naj bi predlog vseboval 120-dnevno prehodno obdobje in da naj bi odprl pot za razglasitev neodvisnosti julija, če bodo seveda ZDA in EU uspele prepričati Rusijo in Kitajsko, da v VS ZN ne bi dali veta na predlog.