Po sedemnajstih letih predsednikovanja se je moral posloviti že 77-letni Šved Lennart Johansson, ki ga je na volitvah v Düsseldorfu z rezultatom 27:23 premagal legendarni Michel Platini.

Platini je eden tistih nekdanjih nogometašev, ki v spominu obudijo romantične čase te igre z žogo. Francoz italijanskih korenin ima največ zaslug, da ima številka 10 v nogometu pridih zvezdništva, gledalce pa je Platoche navduševal predvsem s svojimi podajami "na pamet" ter prostimi streli, ki so jemali sapo. In takšen, kot je bil na igrišču, bo tudi z žezlom predsednika UEFA v roki. Platini se namreč zavzema za to, da bi se v nogometu znova vrnil tisti pozabljeni čar, ki ga je izrinil predvsem vonj denarja. "Močni imajo preveč denarja, medtem ko revni životarijo," se v vlogo nogometnega Robin Hooda 21. stoletja postavlja Platini, ki je poznan tudi po tem, da je dober prijatelj Lionela Jospina, voditelja francoske socialistične stranke. Z njim deli marsikatero misel in brez dvoma se njegov vplivni prijatelj strinja z načrtom, da bi se večji kos pogače namenil tudi manjšim in revnim. "Tekmovanju smo nadeli ime liga prvakov, sedaj pa v njem igrajo italijanski, angleški, nemški, francoski in španski klubi, ki prvaki svojih držav sploh še nikoli niso bili," tezo predava Platini, ki se zavzema tudi za to, da bi na evropskih prvenstvih igralo 24 in ne zgolj 16 reprezentanc: "Tako bi lahko začele o velikem tekmovanju sanjati tudi manjše države!"

Platini je kot nogometaš sanjske trenutke preživljal v dresu Juventusa, s katerim je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Trikrat je bil tudi najboljši strelec italijanskega prvenstva, doma pa v vitrini še vedno najraje pokaže tri zlate žoge. Kot edini je prestižno nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi osvojil trikrat zapored! "Na ulicah se rojevajo najboljši nogometaši," je nekoč izjavil in dodal, da je njega poleg ulice največ naučil oče Aldo, ki je bil vrsto let trener. Posebno poglavje Platinijeve kariere je reprezentanca. S Francijo je leta 1984 postal evropski prvak, kar je bila prva lovorika Galskih petelinov z velikih tekmovanj. Kodrasti Platini je na petih tekmah zabil kar devet golov, bil najboljši igralec Eura in tudi njegov najboljši strelec. Kasneje se je preizkusil še kot trener, vendar v vlogi francoskega selektorja ni bil tako uspešen. V zgodovini tudi zaradi tega ostaja zapisan kot najboljši strelec svoje reprezentance vseh časov - toda Thierry Henry zaostaja le še za dva zadetka. Če bo poskrbel za lepšo nogometno prihodnost, potem ga tudi Henry še nekaj časa ne bo mogel zamenjati na oltarju največjih nogometnih legend.