Do večerje je bil običajno hrib že tako "znucan", da snega niti ni bilo več, ven iz tal sta že gledala trava in prst, a to ni zmanjšalo navdušenja. Izkoristiti je bilo treba vsako minuto in se čim večkrat spustiti po strmini navzdol.

Sankanje je idealna rekreacija za praktično vsakogar. Je poceni, saj se v bližnji breg lahko odpravite peš, nakup sank pa tudi ni strošek, ki ga večina ne bi zmogla. Če se odločite za organizirano sankanje, vam najverjetneje ne bo težko odšteti deset ali petnajst evrov za prevoz na vrh pobočja, kjer boste v dobri družbi nekaj pomalicali, se pogreli s čajem, nato pa oddrveli s sanmi v dolino. To je lahko enkraten način za kakovostno preživljanje prostega časa z družino. Tovrstni sankaški izleti nudijo obilo zabave za vse udeležene, od najmlajših do najstarejših.

Mnogi pa namesto sani uporabljajo različne druge predmete. Na zasneženih pobočjih je tako moč videti sankače, ki sedijo na plastičnih lopatkah, navadnih plastičnih vrečkah, gumah, celo čolnih. In zaradi tovrstnih pripomočkov se dogajajo tudi nesreče, največkrat zaradi podcenjevanja teh nadomestkov za sani. Nadomestki so nevarni, ker jih ni mogoče dobro krmiliti. S klasičnimi sanmi namreč lahko voznik usmerja in zavira z nogami. Otroci do 12. leta morajo, tako kot na smučanju, po zakonu nositi čelado.

Posebno doživetje je nočno sankanje. Mnogi ponudniki sankače odpeljejo na vrh hriba s kombiji ali terenskimi vozili. Proge so različno dolge, nočno sankanje pa organizirano v različnih krajih po Sloveniji. Lahko se odpravite na Mangart, se spustite dol z Ljubelja, udeležite sankanja z Vršiča - sankanje s pritrjeno naglavno lučjo ima poseben čar. Da je zadeva bolj romantična, nekateri nočno sankanje prirejajo v soju bakel.

Kadar se podate na sankanje imejte na nogah planinske čevlje z dobrim profilom, nikakor ne pozabite na topla oblačila, kapo, šal, rokavice, dobrodošla pa so tudi brezbarvna smučarska očala.

Sankaška sezona traja nekje od decembra do marca, čas pa se lahko pomakne v eno ali drugo smer - odvisno od snežnih razmer oziroma zime. Priljubljene destinacije sankačev so stari prelaz Ljubelj, Koča pod Storžičem, kolovozi z Babe pri Dovjem, Vršič, Ljubljančani se lahko sankajo s Šmarne gore...