Zahtevajo, da MOL najde takšno rešitev obstoječe situacije, ki ne bo škodila niti ustvarjalcem niti občinstvu, ki bi bilo tako prikrajšano za vse sodobne umetniške vsebine, so sporočili iz Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture.

V sporočilu za javnost še piše, da ne pristajajo na napoved, da ne bo razpisov za sofinanciranje projektov, ki je zapisana v osnutku proračuna. Zahtevajo, da MOL nemudoma posreduje podatek o tem, kdaj bodo objavljeni razpisi za sofinanciranje programov in projektov za leto 2007 oziroma programov za triletno obdobje od 2007 do 2009 ter kakšna je predvidena razpisana vsota.

Hkrati tudi pozivajo župana Zorana Jankovića in mestno upravo, da čim prej najdeta način začasnega sofinanciranja nevladnih organizacij. "Če upoštevamo napovedi o sprejemu proračuna in čas, potreben za izpeljavo razpisov ter podpise pogodb, prvih nakazil realno ni moč pričakovati pred avgustom 2007. Z začasnim financiranjem bi se vsaj delno ublažile številne negativne posledice (pre)poznega sofinanciranja," piše v sporočilu.

Dodano je še, da lahko "nepremišljene in neracionalne rešitve dolgoročno osiromašijo kulturno ponudbo ter umetniško produkcijo v prestolnici in državi, mesto Ljubljana pa spremenijo v provincialno spalno naselje".