"... ki naj zagotovi dva kriminalista v civilu z vozilom... Ob 18.22 VI OKC naroči, da je nova komanda, in sicer, da je generalni direktor odredil, da se osebe zadrži v centru in se obvesti GPU." To je zapis iz dnevnika OKC postojnske policije. Kaže sum, da je policija brez odredbe tajno sledila družini Strojan in ji celo protipravno omejevala gibanje. Generalni direktor policije Jože Romšek trdi, da je bilo vse zakonito.

Celotni dokument si lahko ogledate tukaj.


Direktor policije je zavrnil obtožbe

Generalni direktor slovenske policije Jože Romšek je včeraj odločno zavrnil vse obtožbe, da je policija med ukrepi, povezanimi z dogodki okoli družine Strojan, izvajala tudi tajno sledenje in podobne tajne ukrepe.

Toda glede na poročila policistov s terena je odprto vprašanje, ali policija po vsebinski plati vendarle ni izvajala prikritih ukrepov. Romšek je včeraj napovedal, da bo raziskal, kdo je policijske dnevnike posredoval javnosti.

Sicer pa je Romšek zatrdil, da je šlo za običajno delo po pravilih policije. "Policija je opravljala klasična policijska opravila: opazovanje, omejitev gibanja, ukrepe s področja varnosti v cestnem prometu, obravnavanje sumov kaznivih dejanj. Nikakor pa policija ni izvajala tajnih ukrepov, ki jih lahko odobri samo preiskovalni sodnik ali tožilec," je zagotovil Romšek. Povedal je, da se zapisi, ki so prišli v javnost, vodijo na podlagi dnevnih dogodkov, "zapisi pa so lahko takšni ali drugačni, odvisno, kako je posameznik navdahnjen za pisanje".

Konspirativno pokrivanje

Toda iz pogovorov s policisti, ki smo jih opravili na terenu, izhaja, da ni šlo zgolj za navdahnjenost za pisanje, temveč so imeli nalogo nadzorovati gibanje Strojanovih v Postojni. Policijski dnevniki to potrjujejo. Kot primer vzemimo dan 5. december 2006, ko je Strojanove v Postojni obiskal romski svetnik Zoran Grm. Policijska opazovalka je OKC sporočila, ko je prišel in odšel, ter javila, da so v vozilu še tri osebe. Vodstvo je patrulji P-260 naročilo, naj Grma ustavi in preveri osebe. Formalno to ni bilo tajno sledenje, po vsebini pa so policisti zbirali podatke o osebah, ne da bi te vedele, da so v takšnem postopku. Patrulja je v OKC javila: "Ob 13.52 P-260 sporočila, da so vozilo ustavili pri Sparu, v vozilu so bili Grm Zoran, 9. 1. 1976, Brajdič Milojka, 15. 4. 1973, Brajdič Slađana, 27. 10. 1990, in GRM Alenka, 27. 4. 2005. Posebnosti ni." O ustavitvi Grma so iz Postojne poročali celo generalni policijski upravi. To dokazuje, da je bilo dogajanje koordinirano z najvišje ravni.

Romškovo zatrjevanje, da je šlo za redno in javno, pa še posebej zanika naslednja navedba v policijskem dnevniku: "Ob 17.41 pokliče direktor PU, ki pove, da na GPU o odhodu Strojanovih iz Postojne ne ve nihče nič. V primeru odhoda jih je potrebno konspirativno pokriti s civilnimi patruljami, da se ugotovi njihova smer odhoda, potrebno je tudi poklicati vodjo SKP Godešo, ki naj zagotovi dva kriminalista v civilu z vozilom."

Plut manj zanimiv kot Strojanovi

Ko smo Romška vprašali, zakaj ni policija na takšen način lani nadzorovala Silva Pluta, ki je bil osumljen umora v Srbiji in je kasneje moril na Jančah, je dejal, da gre za dva povsem različna primera. Spomnimo, da je policija v primeru Pluta govorila, da za njegov nadzor ni imela zakonske podlage.