V njem lahko torej najdemo vse besede in fraze, ki sicer ne najdejo svojega mesta v frazeoloških slovarjih, saj preprosto avtorji ne pridejo do njih. Tukaj pa lahko rečemo, da smo "toporišiči" lahko prav vsi. Tako se je v tej vlogi preizkusilo že več kot 400 piscev, ki so prispevali več kot 1200 gesel in 300 člankov. Ob tako zajetni bazi gesel so se uredniki odločili, da pripravijo jagodni izbor, elektronsko knjigo s 85 članki, ki so jih tudi jezikovno uredili. Elektronsko knjigo, ki nosi ime Razvezani snopič (zvezek za začetek), si lahko prenesemo z zgoraj omenjene spletne strani.

Izid elektronskega snopiča je sofinanciralo ministrstvo za kulturo iz razpisa, namenjenega predstavljanju, uveljavljanju in razvoju slovenskega jezika leta 2006.

Ob izidu Razvezanega snopiča smo se pogovarjali z eno od njegovih urednic, Alenko Pirman iz Društva za domače raziskave.

Zakaj se niste odločili še za tiskano izdajo?

Razvezani jezik se medi počasi. Šele po dveh letih življenja na spletu in ko smo uvideli, da se je med ljudmi zares "prijel", smo se odločili, da pripravimo poskusno izdajo v elektronski obliki. Z materialom ravnamo spoštljivo in previdno. Izkazalo se je, da gre za izredno bogastvo, sodobno izročilo, ki ga ne morete najti nikjer drugje. Članke je pisalo več kot 400 anonimnih piscev in kakršen koli izbor je odgovorno delo. Po drugi strani je bilo treba izbrane članke jezikovno in slovaropisno urediti in tudi tem odločitvam smo posvetili kar nekaj časa. Iskali smo način urejanja, ki bi gradivo diskretno poenotil, obenem pa ohranil pristnost, živost in raznolikost jezika, v katerem so pisani članki. Elektronski snopič je za nas v tem smislu "zvezek za začetek", za uporabnike pa darilo.

Kakšen je profil povprečnega avtorja v Razvezanem jeziku?

Povprečnega avtorja ni. Vemo le, da je v slovar doslej prispevalo več kot 400 različnih uporabnikov, ki so duhoviti in nezagrizeni. Vandalizma skorajda ni, vlada sproščeno in uživaško vzdušje. Ti ljudje v slovenskem jeziku uživajo in se z njim zabavajo!

Koliko dnevnega obiska beležite?

Ne vemo. Štetja se mi ne gremo. Kako to? Ker nam s takimi številkami ni treba nikogar prepričevati v smisel Razvezanega jezika, naših piscev in bralcev pa tudi ne prodajamo oglaševalcem! Projekt namreč živi od pičlih občasnih podpor ministrstva za kulturo in obilice prostovoljnega dela. In vendar vemo, da se je prijel, ker uporabniki v slovarju dnevno objavljajo nova gesla oziroma članke in dopolnjujejo stare, ker ga razni mediji (od blogov do jutranjih radijskih oddaj) vseskozi radi citirajo in iz njega črpajo, ker vsake toliko dobimo prijazno pošto in kakšno vprašanje, tako kot od vas, na primer ...

Kako bo v prihodnje z jagodnimi izbori? V kakšnih intervalih jih lahko pričakujemo?

Iz vsega navedenega je razvidno, da težko kaj resnega napovedujemo, saj tudi mi pri delu predvsem uživamo in temu ustrezno tudi manj načrtujemo. Je pa res, da Razvezani jezik kar kliče po tiskani knjigi. Tega sicer še nismo nobenemu povedali: vse tako kaže, da bo izšla prav letos, ekipa je zbrana in zagreta. En tak bibliofilski "špehek" s širokogrudnejšim zajemom in posebnimi dodatki bi se prav prilegel.