Pogledali smo na splet. Na njem ni nič o rušenju črnih gradenj - razen seveda o Strojanovih, nekaj malega o Orlovem gnezdu Francija Stroja in še o grdih Hrvatih, ki rušijo črne gradnje na jadranski obali. Na enem od spletnih forumov smo našli komentar novoletne poslanice Janeza Drnovška: "Na božični večer podirati hiše siromakom je licemerstvo brez primere! A je šel kdo okoli Bohinja pa Bleda podirat črne gradnje tatovom, ki so v desetih letih pokradli več, kot vsi cigani skupaj, odkar so prišli iz Indije?!"

Nič ne bo …

Sledili smo izzivu in šli pogledat v Bohinj. Tam je imetnik črne gradnje celo župan Franc Kramar. Ima jo že dobri dve desetletji in jo zaman skuša legalizirati. Svoje je za Nedeljski dnevnik povedal že pred leti med svojim prvim županskim mandatom:

"Še kot študent sem dobil v najem gostišče na kopališču ob Bohinjskem jezeru, ki so mi ga potem radi metali pod nos kot črno gradnjo. Takrat zanj ni bilo zanimanja, danes bi se mnogi poklali zanj! Zanemarjena, na propad obsojena razvalina, sicer bi mi je tako ali tako ne dali. Prosil sem za dovoljenje za nujno popravilo. ,Nič ne bo,’ so rekli, ,nimaš kanalizacije.’ S pomočjo radovljiške občine, turistične skupnosti in Slovina smo jo naredili. ,Nič ne bo,’ so rekli nato, ,nimaš prostorskih planov.’ Tudi ti so prišli. ,Nič ne bo,’ so spet rekli, ,nimaš ureditvenega načrta.’ Ker ga očitno še dolgo ne bo, spet ni bilo nič, zato sem popravil tisto in toliko, da se mi ni vse skupaj podrlo na glavo in da ni kraju v sramoto. Po Jazbinškovem zakonu sem plačal depozit za legalizacijo ‚črne gradnje’ pa spet ni bilo nič. Zdaj interesi po tem že hudo rastejo."

Pa danes? Saj ste bili vmes vendarle župan?!

"Takrat bi vse to lahko mirno kupil in tudi mirno čakal, kaj bo. Kot toliko resničnih črnograditeljev pri nas. Ne vem, ali mi bo kdaj žal za to, toda kupovati med mandatom ali ga kako drugače zlorabljati se mi preprosto ni zdelo pošteno."

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)