Rejec prašičev iz kanadske Britanske Kolumbije Robert William Pickton je pred sodnike stopil včeraj. Na zaslišanju v zvezi z umorom šestih žensk je izjavil, da je nedolžen, tožilec pa je kot dokazno gradivo na sojenju že napovedal video posnetek njegovega priznanja.

Izginjajoče ženske

„Sojenje leta,“ kot so sodni proces zoper največjega kanadskega serijskega morilca pa v Kanadi poimenovali mediji, pa je vzbudilo tudi izjemno zanimanje kanadske javnosti. Umorjene ženske so prihajale iz najnižjih socialnih slojev, v devetdesetih pa so "izginile" pa so iz predelov v okolici Vvancouvra, ki so sloveli po drogi in prostituciji. Pickton, ki mu sodijo za prvih šest umorov, po koncu prvega dne sojenja trdi, da je nedolžen.

Priznal, da jih je ubil 49

Včerajšnje sojenje je z nastopnim govorom, v katerem je poudaril, da je Pickton policistu pod krinko, ki se mu je priključil v celici, priznal, da je zaklal 49 žensk, začel tožilec. „Samo še ena, pa bi jih imel petdeset,“ je policistu dejal obtoženec. Priznal je tudi, da si se grob skopal sam, ker je bil nemaren. Preiskovalci domnevajo, da je imel verjetno v mislih zadnje umore, za katerimi ni dovolj dobro počistil sledi. Pickton je sebe opisal kot množičnega morilca, ki si zasluži smrtno kazen. Med preiskavo je umore priznal, kar so preiskovalci posneli s kamero.

Poroto opozorili na grozovitost vsebine

Posnetek bodo predvajali poroti, ki so jo opozorili na grozovitost vsebine. Predsednik sodnega sveta James Williams je dejal, da bo sojenje porotnike postavilo pred hude čustvene stiske, podobne občutkom ob gledanju grozljivk, ko je opravičeval odstop enega od porotnikov. Ko se je sojenje začelo in so na dan prihjajale prve podrobnosti umorov, so sorodniki nekaterih od žrtev začeli jokati in zapustili sodno dvorano.

Dokazi na posestvu

Na Picktonovem posestvu so našli dokaze, zaradi katerih so ga obtožili za umor Sereene Abotsway, Mone Wilson, Andree Joesbury, Brende Wolfe, Georgine Papin in Marnie Frey. Obtožnica ga bremeni, da jih je ubil – vsaj dve od njih je ustrelil, potem pa njihova trupla razkosal. Ker je imel na svoji prašičji farmi tudi klavnico, mu to ni predstavljalo večjih težav. V njegovem avtomobilu so našli 22 kalibrsko puško, na kateri je bila poleg njegove DNK žrtev. V klavnici so našli uhane Andree Joesbury, na gnojišču pa z gnojem pomešane človeške ostanke. V koritu za hranjenje prašičev so našli del čeljustnice s petimi zobmi Brende Wolfe.

Obramba trdi, da Pickton umorov ni zagrešil in opozarja na odnos, ki ga ima obdolženec do svojega sedemnajstletnega brata, s katerim sta skupaj vodila uspešno posestvo.