Ne glede na to, kakšno je vreme, pa je vedno dobro nekaj besed nameniti opremi in varnosti. Za turno smučanje so neobhodne smuči z ustreznimi vezmi in čevlji, sem pa je treba dodati še pse in srenače. Mnogokrat pride prav tudi zimska alpinistična oprema, torej cepin, dereze, vrv..., obvezna sta lavinska žolna in lopata.

Ker se pri turnem smučanju vzpenjate na smučeh (drugače bi lahko z navadnimi alpskimi splezali na hrib in se z njimi spustili dol), potrebujete "pse". To so posebni sintetični trakovi, imitacija kože, ki na eno stran lepo tečejo, po drugi pa se zatikajo in preprečujejo zdrs smučarja pri hoji navkreber. Včasih so se "psi" na smuči zatikali oziroma privezovali, danes pa obstajajo posebna lepila, ki omogočajo, da jih lahko namestite in odstranite, pa to na drsni ploskvi ne bo pustilo sledi.

Pri vzpenjanju si vez nastavite tako, da imate prosto peto, enako kot pri smučarskem teku ali telemark smučanju. Za smučanje navzdol pa peto fiksirate in turna vez opravlja enako funkcijo kot tista na alpski smučki. Čevlji so kombinacija gorskega "gojzarja" in smučarskega čevlja. Z njimi torej lahko hodite, imajo gumiran podplat, pri smučanju pa so še vedno dovolj trdni za varno vijuganje. Srenači (dereze za sren, ki jih namestite na smuči) pridejo na vrsto kadar "psi" zaradi naklona za vzpenjanje ne zadostujejo več.

Ker je varnost vselej na prvem mestu, bomo kakšno rekli tudi na to temo. Če se le da, se na turno smuko ne podajajte sami. Pred začetkom vklopite lavinsko žolno (oddajnik in sprejemnik), ki v primeru plazu olajša iskanje in drastično zveča možnosti za preživetje. Turo si izberite v skladu s svojimi telesnimi sposobnostmi. Poznati morate sebe, svoje sposobnosti in izkušnje ter to upoštevati pri izbiri cilja. Vedno preverite vremenske razmere in nevarnost plazov. Ta je največja v času sneženja, svežega snega in še nekaj dni po tem. Pozorni morate biti tudi na veter, ker nastajajo klože - napihan sneg, ki se pod težo smučarja prelomi in skupaj z njim vred zdrsi po pobočju navzdol. Mnogi zmajujejo z glavami, kadar se poudarja varnost, češ, saj nismo več stari pet let. A nato se dogaja, da se ljudje, kljub opozorilom, v sneženju nespametno odpravljajo v visokogorja, ko so plazovi še posebej na udaru. Seveda je odveč pojasnjevati, da so takrat nesreče praktično neizbežne.