Zdi se brezčutno in brez emocij. A čustva so planila na dan, ko se je vrnil v domovino in so ga prebivalci Dragočajne, kjer živi, pozdravili, tako kot se za junaka belih strmin tudi spodobi. "Bil sem počaščen, da sem lahko s svojimi nastopi razveselil druge," je sprejem sokrajanov komentiral Rok Flander, ki je veliko obetal že pred časom, kot mladinec, a ga je upočasnila in od cilja oddaljila poškodba ramena.

Ko se je vrnil, je bil to veličasten povratek. Letos na tekmah svetovnega pokala v deskanju na snegu nikoli ni bil slabši kot deveti. Že na drugi tekmi sezone v Söldnu je s srebrno kolajno dal vedeti, da bo treba v letošnji sezoni resno računati nanj. Tistim, ki niso verjeli, je poslal na paralelnem veleslalomu v Kronplatzu opomin - prvič v svoji karieri je zmagal. To je bilo očitno dovolj, da so se naenkrat zbudili tudi veljaki na Smučarski zvezi Slovenije, ki so pred SP v deskanju na snegu naenkrat kot paradnega konja slovenskega smučanja začeli predstavljati 27-letnega Flandra in ostale deskarje. Verjetno so se Stane Valant in ostala druščina zavedali, da lahko Flander, navdušeni jadralec na deski iz Dragočajne pri Medvodah, poseže po žlahtnih odličjih. Za boljše razumevanje: deskarji na snegu so v odnosu do alpskih smučarjev vedno veljali za drugorazredne pajace. Da je zares tako, dokazuje tudi izjava Flandra, ki je o zadevah med deskarji in SZS spregovoril tik po tem, ko je prvič zmagal v svetovnem pokalu: "Smučarska zveza Slovenije je tako močna, da zna braniti svoje interese, in čeprav smo tudi mi del te zveze, smo zapostavljeni. Alpski smučarji so v prvem planu, ostalo pa je druga zgodba. Za vodstvo smučarske zveze predstavljamo kar majhen problem, ker dosegamo vrhunske rezultate. Sicer zelo radi pridejo in se slikajo z nami, nam čestitajo, ampak mislim, da jim to v resnici ne ustreza. Ve se - šport je posel, pogača je omejena, vsi pa zajemamo iz iste sklede. Več kot vzamemo mi, manj ostane za smučarje in obratno."

Tako bo za fanta, ki je letos poleti moči za zimsko sezono na deski nabiral na Madagaskarju, prav tako na deski, le da je bila ta jadralna, letošnja sezona prva, ki je ne bo končal v rdečih številkah. Dogajalo se je namreč tudi, da je večkrat svoje (vrhunsko) športno udejstvovanje plačeval iz lastnega žepa ali s pomočjo osebnih sponzorjev, ki so verjeli vanj. "Vso svojo energijo in večino časa sem zadnjih 15 let vlagal v ta šport. Vse sem podredil deskanju in to sem bil pripravljen storiti z veseljem, ker je to stvar, ki me najbolj izpolnjuje v življenju," je pojasnil novopečeni svetovni prvak v paralelnem veleslalomu, ki rad sede tudi za klavir.