Doslej je na transplantacijo očesne roženice čakalo približno 150 ljudi, sedaj pa bodo čakalne vrste za tovrstne operacije neprimerno krajše.

Kot je pojasnil >f 2f 1<, predstojnik očesne klinike, bodo v očesni banki shranjevali roženice darovalcev, ki so primerne za presaditev. Ker bo očesna banka povezana tudi z drugimi bankami v Evropi, to pomeni, da bodo slovenski pacienti primerne roženice lahko dobivali tudi iz tujine. Dr. Dovšak, ki je skupaj z dr. >f 2f 1<, prav tako z očesne klinike, pred desetimi leti v Slovenijo uvedel postopke presaditev roženice, pojasnjuje, da so tovrstne operacije opravljali tudi že na stari očesni kliniki, vendar jih bodo zdaj zaradi novih prostorov, aparatur in očesne banke lahko precej več in v boljših pogojih.

Na leto bi tako lahko opravili od 60 do 70 presaditev roženice, kolikšno pa bo v resnici število opravljenih transplantacij, bo v veliki meri odvisno od odločitve zavoda za zdravstveno zavarovanje; ta bo namreč moral določiti, kolikšno število transplantacij roženice bo uvrstil v program financiranja. Omenjene operacije, ki jih redno izvajajo tudi v tujini, so nujne za tiste bolnike z boleznimi oči, ki jih povzročajo virusi, huda vnetja in poškodbe.