»Slovenec leta 2006 po mnenju bralcev Nedeljskega dnevnika je Borut Pahor,« je pred polno športno dvorano v Litiji na prireditvi Nedeljskega dnevnika sporočil predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin.

Uredništvo Nedeljskega dnevnika je za častnega Slovenca leta 2006 izbralo Toma Križnarja, zaradi katerega so se lomila kopja tudi v politiki, priznanje za izjemne dosežke v minulem letu pa je dobil Slovenec leta 2000, ekstremni smučar Davo Karničar. Na prireditvi so okronali tudi zmagovalko v lepotnem tekmovanju gospa Slovenije. Našo državo bo na tekmovanju v Rusiji zastopala Novomeščanka Boža Robnik. Gledalci v litijski dvorani pa so še posebno toplo nagradili dobitnika listine za fair play – NK Domžale.

LANSKA REKORDNA PRIREDITEV

Sprememba letošnje prireditve je bila, da bodo na oder povabljeni le prvi trije finalisti, ki so dobili največ povabil na kosilo bralcev Nedeljskega iz vse Slovenije. To je deloma posledica lanske prireditve, ki je podrla vse rekorde: po številu nastopajočih, gostov pa tudi dolžini, saj je trajala več kot tri ure. V Litiji so nastopili Nuša Derenda, Vili Resnik, Simona Vodopivec, Werner in Brigita, Alpski kvintet z godalnim orkestrom, harmonikarja Miha Debevec in Tomaž Rožanec, Sašo Hribar, Duo Platin, Turbo Angels, Barbara in Martin Jehart, Tea Haver, Pop'n'dekl, Skuter, Dežur, plesalci Plesnega mesta in tako kot na vseh vseh 17 javnih prireditvah (prva proglasitev Slovenca leta je bila skromna in je potekala kar v gostilni) neumorni Moped Show z glavnimi akterji Tonetom Fornezzijem - Tofom, Martinom Žvelcem in Simono Vodopivec.

VODITELJI

Poleg zmagovalcev v minulih izborih (Janez Stanovnik, Milan Kučan, Brigita Bukovec, dr. Janez Drnovšek, Davo Karničar, Srečko Katanec in nadškof Alojz Uran) in nastopajočih so prireditev vedno po svoje zaznamovali tudi njeni voditelji. Na prvem mestu moramo omeniti radijsko legendo Rada Časla, ki je prireditev vodil največkrat. Lani se je kot sovoditelj posebno izkazal veslač Jani Klemenčič, prve voditeljske korake pa sta naredili tudi lepa soseda Neža Marolt in novinarka Pia Pustovrh. Ne smemo pa med nekdanjimi voditelji pozabiti omeniti Stojana Auerja, Anje Tomažin, Nataše Bolčina Žgavec, Saše Lendero, Vesne Malnar, Ivane Šundov, Anje Garbajs in Maje Šumej.Tokrat je proglasitev vodila že lani preizkušena lepa soseda leta 2005 Neža Marolt, pomagala ji bo lepa soseda leta 2006 Katja Majhenič, ki se bo v tej vlogi preizkusila prvič. Da je šlo vse kot namazano, sta skrbela še Pia Pustovrh in preizkušeni radijski maratonec Marko Potrč.