Vseeno je nemška ministrica za pravosodje Brigitte Zypries prepričana v sprejetje zakona.

DRUGI POSKUS

Če bo zakon sprejet, bo to že drugi poskus v preteklih dveh letih, s katerima je Nemčija poskušala prepovedati nacistične simbole znotraj EU. Pri prvem poskusu leta 2005 je pobuda naletela na odpor večjih držav, vključno z Veliko Britanijo, na sprejetje zakona pa je veto dala Italija, ki je menila, da bi s tem posameznikom prikrajšali svobodo govora. Zdaj se je italijanska vladna garnitura spremenila in je bolj dojemljiva za predlog nemške ministrice. Vseeno jo čaka težko delo, saj je lanskoletna drama z zgodovinarjem Davidom Irvingom pokazala, kako zapleteno bo uvesti zakon, ki prepoveduje svobodo izražanja, saj so tudi Irvingovi nasprotniki priznali, da se jim zdi ideja cenzure mnenja in razmišljanja sporna ter problematična. Besedilo nemškega predloga zakona še ni znano, vseeno pa analitiki pričakujejo, da bo zakon omogočal svobodno določitev zakonov za vsako članico EU posebej. Hkrati bodo tožniki morali dokazati, da se je nacistični simbol v resnici uporabljal za razpihovanje rasne nestrpnosti in ne za druge namene.

HINDUJCI SO PROTI

Predstavnik hindujskega foruma v Veliki Britaniji Ramesh Kallidai je v svojem protestu pojasnil, da je bila svastika tisoč let simbol miru, potem pa so jo kot simbol nacizma posvojili Hitlerjevi pristaši, in da bi prepoved simbola delovala kot verska diskriminacija hindujcev. Britanskim so se pridružili tudi nizozemski, belgijski in italijanski hindujci. "Svastika je bila skoraj pet tisoč let simbol miru in le zato, ker jo je Hitler manj kot deset let uporabljal za svojo propagando, ne pomeni, da bi morali prepovedati uporabo tega simbola v miroljubne namene," je dejal Kallidai. Skupina je prepoved svastike primerjala s prepovedjo uporabe krščanskega križa le zato, ker rasistična skupina ku klux klan v Združenih državah Amerike uporablja goreče križe za zastraševanje Afroameričanov in drugih manjšin.

Nemčija, ki je podobno prepoved nacističnih simbolov že uzakonila, poskuša med svojim predsedovanjem EU, ki ga je prevzela prvega januarja letos, ponovno potrditi zakon, ki bi uporabo tega, za hindujce svetega simbola izenačil z zločinom. Leta 2005 ji to ni uspelo, saj so prepovedi nasprotovale tako Velika Britanija kot tudi Italija, ki je na zakon dala veto.