Nizke temperature so prizadele tudi ameriški severozahod, kjer je zaradi obilnega sneženja prišlo do zastojev na cestah. Po poročanju ameriških medijev so bile ameriške pristojne oblasti slabo pripravljene na vremensko poslabšanje, po napovedih vremenoslovcev pa se bodo nizke temperature še nadaljevale.

Najbolj prizadeta je država Oklahoma

Največ škode je sicer povzročil vihar, ki se je z zahoda ZDA pomikal proti vzhodu in s sabo prinašal leden dež in točo. Vihar je najbolj prizadel območje zveznih držav Oklahoma in Missouri, kjer so sunki močnega vetra potrgali električno napeljavo in podirali drevesa, na tamkajšnjih cestiščih pa je prišlo do več kot 300 prometnih nesreč, ki so zahtevale 14 smrtnih žrtev. Predsednik George Bush je v nedeljo v Oklahomi razglasil izredne razmere, vihar pa se danes že umirja.

Sedaj na vrsti še Evropa?

V četrtek pričakujejo viharje s močnim vetrom tudi v Evropi. Nevihtam v Angliji in na Irskem bo sledil padec temperature, ki bi lahko v prihodnjem tednu temu delu Evrope prinesel sneg, napovedujejo meteorologi.

Ljudje naj ostanejo doma

Pred močnim vetrom, ki naj bi zajel skoraj vso državo, svarijo tudi v Nemčiji, kjer ljudi pozivajo, naj v četrtek popoldne ostanejo doma. Na Češkem pričakujejo, da naj bi veter dosegel povprečno hitrost med 90 in 110 kilometrov na uro, ponekod tudi do 145 kilometrov na uro, v belgijskim mestih Anvers in Bruselj pa bodo v četrtek zaprli nekatere parke, da bi preprečili morebitne poškodbe zaradi lomljenja vej.

Nevihte pričakujejo tudi na Nizozemskem, v petek pa bo na severozahodu Rusije zapihal veter s hitrostjo nad 100 kilometrov na uro, še opozarjajo meteorologi.