In sicer v prvi dekadi meseca izjemnih 5,8 stopinje Celzija (minuli petek ob 15.30 je avtomatska postaja pri ARSO izmerila v prestolnici kar 16 stopinj Celzija) in v splošnem eden največjih v zadnjega pol stoletja.

Kaže, da ji bo zelo podobna tudi druga dekada, saj nas bodo tudi ta konec tedna, natančneje že od jutri dalje, spet obiskale za ta letni čas nenavadno tople zračne gmote. Svoje bo storil še topel jugozahodni oziroma zahodni veter, predvsem v sredogorju in višje ter v severovzhodni in vzhodni Slovenije. Skratka, izpolnjeni so vsi pogoji za rekordno topel januar, kar ni prav nič spodbudno ob dejstvu, da imamo že nekaj mesecev opraviti s hidrološko sušo. Eno pa je zdaj že jasno: takemu vremenu so šteti dnevi! Prihodnji teden se bomo morali precej bolj toplo obleči, nekaj možnosti pa je celo za prvi nižinski sneg letošnje zime.

Vse bolj se zdi, da je edina možnost za sneg v letošnji zimi, ki nam sploh še preostane, molitev. Prav to nam omogoča najnovejša pogruntavščina v vzhodnem delu romunskih Karpatov. Večino cerkva zgradijo za več stoletij, prav tam pa so pred kratkim postavili začasno, saj bo najverjetneje izginila tja do konca maja, ko se bo stopila. Seveda gre za ledeno cerkev, ki so jo sestavili iz posameznih ledenih blokov in stoji v južnem delu Transilvanskega gorovja na nadmorski višini okoli 2000 metrov. Ozadje te turistične postavitve je seveda tržnega značaja, saj cerkev ni osamljen primer tovrstne arhitekture. Poleg nje stoji še ledeni hotel z dvanajstimi sobami, v katerem je na voljo sobna postrežba. Nočitev v ledenem hotelu vas bo stala, reci in piši, borih 50 evrov in menda je mogoče plačati tudi s slovenskimi. Pravijo, da je kar mrzlo in da je dobro, da imate pri sebi kaj ali koga, da vas malo pogreje, saj se tamkajšnje nočne temperature spustijo tudi do -20 stopinj Celzija. Seveda pa je v sobah, kjer so temperature okoli ledišča, precej bolj "prijetno".

Sakralno ledeno zgradbo je okoli mesec dni gradilo skoraj 30 delavcev, ki so kot gradbeni material uporabili ledene bloke, izžagane iz bližnjega jezera. Poskrbeli so tudi za podrobnosti, kot so v led izklesan oltar in rezbarije ter klopi, verniki pa se zanimajo tudi za opravljanje krstnih in poročnih obredov. V prihodnjih tednih načrtujejo tudi odprtje razstave ledenih skulptur. Medtem ko katoliki in protestanti s tem nimajo težav, pa dostojanstveniki pravoslavne cerkve ne morejo sprejeti začasnosti ledene cerkve, saj se bo ta kmalu stopila. Tovrstni objekti naj bi namreč služili svojemu namenu več stoletij ali celo tisočletij. Pri nas to zimo kaj podobnega sploh ni mogoče, tudi če bi bilo dovolj snega, saj dosedanje temperature niso omogočale kaj takega niti dva kilometra nad morjem. Lahko bi sicer postavili nekaj podobnega in to ogradili s primerno visoko ter vodotesno ograjo in podlago. Potem bi se lahko te dni vsaj kopali v bazenu...