Ciklame veljajo poleg božične zvezde in božičnega kaktusa za najbolj priljubljeno zimsko lončnico. Cvetijo namreč precej dolgo in ne potrebujejo posebne nege. Rade so v hladnem in svetlem prostoru, vendar brez sonca. Zalivamo jih ob rob lončka, trda voda jim škodi, preveč zalivanja pa povzroči rjavenje in gnitje korenin. Ob neustrezni temperaturi in vlagi se izredno hitro odzovejo tako, da ne zacvetijo ali celo odmrejo.

Ciklama je trajnica in zraste 15 do 35 centimetrov visoko. Najlepše uspeva na svetlem mestu, na okenski polici, zlasti dobro se počuti v nekoliko hladnejših prostorih, denimo v spalnici, na stopnišču ali v zimskem vrtu. Optimalne temperature zanjo so od 13 do 18 stopinj Celzija, pri čemer velja, da nove sorte višje temperature prenesejo nekoliko bolje kot stare. Če stojijo na hladnejšem in svetlem mestu, cvetijo precej dlje. Bolj temno in toplo okolje pripomore, da hitreje ovenijo.

Vrtnarji pred prodajo dajo ciklamam običajno v lonček nekaj hranila. Ko je ta zaloga izčrpana, potrebujejo nadomestilo. Tri do štiri tedne po nakupu jih zalivamo tedensko z malo organskega gnojila. Pri zalivanju velja pravilo: ne presuho in ne premokro, vendar redno. Odvečno vodo odlijte iz podstavka, saj tako preprečite, da bi gomolj in korenine začeli gniti. Preveč vode pospešuje glivične okužbe in zavira cvetenje.

Pri nakupu velja upoštevati nasvet, da je ciklame najbolje kupiti v vrtnariji ali cvetličarni. Pogosto se zelo občutljivo odzovejo na prestavljanje in v temnih ter toplih prostorih, kjer je tudi prepih, ne uspevajo najbolje. Rastline iz specializiranih trgovin običajno bolje prenesejo stres, pomanjkanje svetlobe in toploto, ki jih čaka v hišah. Pred nakupom si oglejte liste, ki morajo biti na otip trdi, in iz gomolja naj poganjajo gosti majhni okrogli cvetni popki.

Poleti lahko ciklamo prenesemo v senčni del vrta, lonček zakopljemo v zemljo in dognojujemo ter redno zmerno zalivamo ob robu lončka, ne po gomolju. Na ciklami se pogosto pojavijo listne uši, pršice, ovenelost popkov in listov ter pegavost. Te bolezni preprečijo nizka temperatura, redno izdatno gnojenje in vlažen zrak.