Zaradi stalnih naporov in preutrujenosti namreč prihaja do vedno večjega števila poškodb in odpovedi, zaradi česar je precej zdesetkana tudi konkurenca. Lani so bili tako na udaru predvsem moški (takrat so nastop odpovedali Andre Agassi, Rafael Nadal in zmagovalec izpred dveh let Marat Safin), letos dekleta. V Melbournu tako ni prve igralke sveta, Belgijke Justine Henin-Hardenne, manjka tudi Venus Williams...

"Vedno več je poškodb. Nekaj bo potrebno narediti. Morebiti bi sezono poskušali razdeliti na pol. Ritem igranja je prehud, igralci in igralke nimamo časa za regeneracijo," je že lani predlagala najboljša slovenska igralka Katarina Srebotnik, da potrebujejo več počitka, pa so v en glas tulili tudi vsi ostali najboljši teniški igralci sveta. Toda pri združenjih ATP in WTA za želje igralcev očitno nimajo posluha. Še več, prvi mož moškega teniškega cirkusa, predsednik združenja ATP Etienne de Villiers, je od igralcev zahteval celo, da do navijačev pokažejo več spoštovanja in se udeležijo še večih turnirjev. Do tega ga je med drugim pripravila poteza tretjega igralca sveta Nikolaja Davidenka, ki je bil sicer eden izmed sedmih igralcev, ki so zadnji hip odpovedali sodelovanje na turnirju v Sydneyju, zadnjem večjem pred OP Avstralije. Rus je kot razlog navedel, da "gre za majhen turnir, ki ne zanima nikogar", ter zato moral plačati tudi 10 tisoč dolarjev kazni (s tem se je, zaradi arogantnega odnosa, sicer strinjala tudi večina igralcev), De Villers pa je dejal, da je zelo zaskrbljen, ker je lani udeležbo na vseh moških turnirjih skupno odpovedalo kar 383 igralcev.

"Teniški igralci bi morali čutiti več odgovornosti do navijačev. To je tako, kot če bi si želel ogledati koncert skupine U2, pa bi vsakič manjkal eden izmed članov skupine. Če Edge ne bi igral, ali Bono ne bi pel, bi bilo to nekaj nepredstavljivega. Našim igralcem skušam dopovedati, da z izostankom sami delajo podobno škodo," se je nekoliko neposrečeno izrazil De Villiers in izzval val ogorčenja.

A ko se turnir začne in v teniškem parku v Melbournu oživijo betonska igrišča, prevlečena s posebno umetno maso imenovano "Rebound Ace", ki jih uporabljajo že od leta 1988 (pred tem so OP Avstralije igrali na travnatih igriščih v Kooyongu, v jugovzhodnem delu Melbourna, edini, ki je slavil na obeh podlagah, pa je bil Šved Mats Wilander), so podobne tegobe seveda nemudoma postavljene na stranski tir, ljubitelje tenisa pa zanima le še, kdo se bo okitil z novim naslovom. Glavni favorit za pokal Normana Brookesa je tudi letos brez konkurence Švicar Roger Federer, medtem ko je pri ženskah seznam kandidatinj za pokal Daphne Akhurst precej daljši. Poleg časti in slave pa bosta zmagovalca pošteno odebelila tudi svoja bančna računa - nagradni sklad namreč znova presega vrtoglavih 11 milijonov evrov.

Letošnja izvedba bo že 95., prvi turnir pa je bil pred 102 letoma. Vmes sta ga prekinili le obe svetovni vojni, izjemi pa sta bili tudi leti 1977, ko sta bila kar dva turnirja (zaradi premika termina iz januarja na december) in 1986, ko zaradi podobnega primera turnirja ni bilo. Melbourne je OP Avstralije doslej gostil 50-krat, Sydney 17-krat, Adelaide 14-krat, Brisbane osemkrat in Perth trikrat, dvakrat, v letih 1906 in 1912, pa je bil turnir celo na Novi Zelandiji.