Tako je enega izmed razlogov za konec svoje bogate kariere opisal eden izmed najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, zdaj 38-letni Splitčan Toni Kukoč. Slovo od košarke je sicer napovedoval že zadnjega pol leta, dokončno pa se je odločil pred dobrim tednom dni in tako postal zadnji košarkar iz generacije Dina Radje, Vlada Divca, Saša Djordjevića, Predraga Danilovića, Jureta Zdovca in ostalih superzvezdnikov iz nekdanje Jugoslavije, ki je uradno sklenil svojo bogato kariero.

"Če bi še igral, sta bili moji edini možnosti Milwaukee ali Chicago. Toda prvi je močno pomladil moštvo, drugi pa je pred sezono potreboval centra, tako da sta ti dve možnosti odpadli. Vmes se je v meni sicer znova prebudila želja po nadaljevanju, a sem zdaj dokončno uvidel, da je čas za slovo. Če bi hotel igrati 10 do 20 minut na tekmo, bi moral hoditi na vse možne terapije, česar pa ne psihično ne fizično nisem več sposoben, pa tudi družine nisem več hotel seliti sem in tja. Raje se bom posvetil golfu - najboljši igri, ki so jo kdajkoli izumili," je še razložil eden najbolj vsestranskih evropskih in svetovnih košarkarjev vseh časov, trikratni prvak lige NBA s Chicagom, trikratni evropski klubski prvak s Splitom, svetovni prvak leta 1990 z Jugoslavijo in dvakratni srebrni olimpijec z Jugoslavijo (1988) in Hrvaško (1992).

O tem, da je bil Kukoč kljub 38 letom starosti še vedno odličen košarkar, priča ogromno podatkov, najlepši dokaz pa je zanimanje številnih klubov tako iz lige NBA kot iz Evrope, od koder je bil pred sezono najbolj zagret Panathinaikos. Grki, trenutno edina neporažena ekipa evrolige, so Kukiju za enoletno zvestobo po nekaterih informacijah ponujali za Evropo rekordne 3 milijone evrov na sezono, a jih je Splitčan brez obotavljanja zavrnil - tako močno si je namreč želel kariero zaključiti bodisi v Chicagu ali Milwaukeeju. "Od nekdaj smo vsi, tako igralci kot jaz, vedeli, da je Kukoč najboljši. V mojih šampionskih dneh v Splitu je bil eden najmlajših in najpogosteje je zato ravno on nosil prtljago soigralcem, pa čeprav je bil že takrat boljši od vseh. Vselej se je držal nepisanega pravila, da asistenca osreči dva igralca, koš pa le enega, tako da je znal biti najboljši na igrišču, pa čeprav ne bi dosegel niti točke. Takih košarkarjev že davno ni več. Mirno lahko rečem, da v življenju bolj popolnega igralca sploh nisem treniral, razen Magica Johnsona pa takšnega niti nisem videl. Najbolj popoln pa je zame tudi najboljši," je Tonija, ki so se ga zaradi značilnega načina igre prijeli številni vzdevki, od Pink Panterja do Pajka iz Splita, na najlepši možni način opisal Božidar Maljković, njegov trener iz najpomembnejšega obdobja, ko je bil s Splitom tri leta zapored evropski prvak. In dokaz za njegove besede? Kukoč je poleg Magica Johnsona edini košarkar v zgodovini lige NBA, ki je tekme začel na vseh petih igralnih položajih - od organizatorja igre, do centra.

Ob vsem tem je zanimivo, da se je Kukoč s košarko začel ukvarjati šele pri 15 letih, ko ga je na plaži, pri skokih v morje, opazil trener Splita Igor Karković in ga pripeljal v dvorano na Gripe. Le eno leto pred začetkom košarkarske kariere je bil v svoji starostni kategoriji tud podprvak Jugoslavije v namiznem tenisu, njegov oče pa si je najbolj od vsega želel, da bi postal nogometaš. A košarka mu je bila usojena. "Imel je neverjetno koordinacijo, občutek za prostor, hitrost v nogah in rokah ter gibljivost. Edino vprašanje je zato bilo, ali bo vzljubil košarko, ko pa mu je zlezla pod kožo, zanj ni bilo več ovir," je kasneje opisoval Karković.