Na začetke deskanja na snegu so imeli veliko vpliva deskanje na valovih, "skejtanje" (deskanje na koleščkih), jadranje na deski po snegu (tako imenovano snurfanje), celo smučanje. Po nekaterih podatkih segajo začetki snežnega deskanja celo v zgodnja 20. leta prejšnjega stoletja. Takrat so otroci iz desk starih sodov skonstruirali neke vrste "borda" in se z njim poševno spuščali po hribu navzdol. To so bili čisto prvi koraki, še preden je 50 let kasneje pravo mašinerijo industrije deskanja na snegu pognal legendarni Jack Burton.

Veliko vlogo v ranih dneh deskanja na snegu je igrala ameriška država Vermont. Tam je namreč veliko ljudi uživalo v posebni različici jadranja po valovih, le da so namesto po valovih so deskali po zasneženih poljanah (zgoraj omenjeni snurfing). In v mestecu Manchester v Vermontu je imel v garaži svojo delavnico Jack Burton, poleg nje pa v glavi vizijo - svetu predstaviti in ga zasvojiti z deskanjem na snegu.

Tako je sredi 70. let prejšnjega stoletja začel oblikovati snežne deske iz lesa, naje pa je pritrdil gumijaste paščke, ki so služili kot vezi. Očitno je bila njegova vizija zares revolucionarna, saj je sedaj gospod Burton lastnik podjetja Burton Snowboards, ki velja za pionirja celotne "snowboard" industrije. Prav njegove zamisli in predanost temu športu so globoko zaznamovali fenomen deskanja na snegu in zahvaljujoč njemu, je danes tako priljubljen, kot je.

Ker začetki izdelave snežnih desk segajo v Vermont, zato ne preseneča, da so se prva uveljavljena tekmovanja v deskanju na snegu prirejala prav tam v poznih 70. in zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja. Zapriseženi deskarji na snegu so prihajali v trumah, da bi se lahko merili na državnih tekmovanjih na prizorišču imenovanem Suicide Six, kar v prevodu ime pomeni samomorilska šest oziroma samomor številka šest. To je sprožilo učinek snežne kepe in kmalu je postalo deskanje tako množično sprejeto, da so kmalu organizirali Odprto prvenstvo ZDA, ki ga je gostil Magic Mountain. Danes je OP ZDA verjetno najbolj razvpito tekmovanje v deskanju na snegu, prirejajo pa ga v smučarskem centru Stratton Mountain.

Vermont pa je bila tudi prva država, ki je predstavila še eno novost, ki pa danes to že ni več - snežni park. Mladim deskarjem prostega sloga danes nadvse obiskani in priljubljeni snežni parki omogočajo izvajanje trikov in skokov, ki zahtevajo ure in ure učenja ter piljenja, preden jih lahko izvedejo brezhibno. In tako je majhno smučišče Sonnenburg Ski Hill (mesto Barnard v Vermontu) v zgodnjih 80. letih 20. stoletja z odprtimi rokami sprejelo deskarje na snegu, v upanju, da bodo v poplavi smučarjev, ki so nad novo modno muho vihali nosove, v tem kraju našli svoje zatočišče. Tam so lahko "bordarji" samoiniciativno zgradili skakalnice, upravitelji smučišča so navdušencem priskrbeli ves potreben material za gradnjo, zraven pa so jim postavili še nekaj miz in klopi, kjer so lahko v miru kramljali, malicali in imeli piknike. Druženje je bilo namreč vedno eden izmed pomembnih elementov tega športa in to se do danes ni spremenilo. Takrat pa je bil Sonnenburg Ski Hill eno redkih smučarskih letovišč, ki je sprejelo deskarje na snegu, kar je bilo z tiste čase nekaj zares posebnega.