Pred časom se je raje odločil za Dalmacijo, kamor je po ponesrečeni avanturi pri italijanskem drugoligašu Jesiju prišel na povabilo Dina Radje.

Zakaj Split in za koliko časa ste podpisali pogodbo?

Ničesar nisem podpisal. Vse sem se ustno dogovoril s svojim velikim prijateljem Dinom Radjo, ki me je že dolgo časa vabil k sebi v Split. Z njim sem zelo dobro sodeloval že pri Panathinaikosu, kjer sem mu bil dve leti trener in ko sem dal odpoved v Italiji, me je nemudoma poklical in mi dejal, da je napočil čas, ko mu moram pomagati, tako kot je on meni pomagal v Grčiji. Na to "finto" me je naposled tudi dobil, sicer pa imam tudi sam zelo rad Split, morje in tamkajšnje ljudi, tako da bom vsaj pol leta zagotovo ostal v Dalmaciji.

Pol leta? Nič dlje?

Ne, zaenkrat sva se dogovorila za pol leta, potem pa bomo videli. Sam v vsakem klubu tako ali tako vselej delam tako, kot da bom ostal deset let.

Zagotovo ste na tekočem z dogajanjem v slovenski košarki. Kako ocenjujete njeno stanje?

Kot zelo slabo! Dejstvo je, da se vse začne in konča pri denarju, tega pa je za šport in košarko očitno vedno manj. Pri Olimpiji je poleg tega veliko vplivov različnih struj in ogromno nerešenih stvari, zdi pa se mi, da nihče ne stori ničesar, da bi to presekal. Tako se klub uničuje, očitno pa ni ljudi, ki bi se zavedali, da brez vrhunske Olimpije ni slovenske košarke. Žalostno je, da nihče ne pomaga klubom, ki so v dvorano pripeljal ogromno mladih in jih odvrnili od posedanja po "kafičih" ter jim pokazali zdrav način življenja.

Kje vidite rešitev?

Pomembneži se morajo usesti skupaj, četudi se vmeša politika. Nikakor se ne sme zgoditi, da poleg nogometa v Ljubljani propade še košarka. To bi bila katastrofa! Dobra poteza je bilo že angažiranje Jureta Zdovca za športnega direktorja, morali pa bi se vključiti še številni drugi nekdanji košarkarji, saj le oni vedo, "kako smrdi slačilnica", kot rečejo Američani.

Ko omenjate Zdovca - vse od njegovega prihoda se je o vas govorilo kot o glavnem kandidatu za Olimpijino klop...

Vem, a se nisem čutil sposobnega in pripravljenega iti v takšno negotovost. Tega mi po svoje ni treba. Raje sem šel v Split, kjer klub vodijo ljudi, ki jim zaupam. Sva se pa res veliko pogovarjala in ko bodo stvari urejene, sem prvi, ki je pripravljen pomagati.

Kako kot nekdanji selektor komentirate številne odpovedi nastopanja v reprezentanci?

Nočem komentirati. To je nehvaležno, tudi sam sem bil v podobnem položaju, to ni lepo in Aleš Pipan zagotovo ni v prijetnem položaju. Dober rezultat je kljub temu možen, a morajo skupaj stopiti vsi, tudi vi novinarji.