Pri decembrskem dvigu cen storitev v restavracijah, gostilnah in v kavarnah namreč ni šlo za posamične dvige cen, ampak za splošen pojav, so na nenavadno gibanje cen, povezano z uvedbo evra v Sloveniji, so danes opozorili v uradu.

Zvišanje za 3,2 odstotka

Cene storitev v gostinskih lokalih so po njihovih ugotovitvah v preteklih letih zadnji mesec v letu ostale praktično nespremenjene, decembra 2006 pa so se v povprečju zvišale za 3,2 odstotka. Dvig cen v gostinskih lokalih je k lanski decembrski 0,4-odstotni inflaciji prispeval 0,12 odstotne točke. Doslej so se sicer cene v gostinstvu najbolj zvišale decembra 2003, ko je bila rast v povprečju 0,3-odstotna.

Najdražje so predjedi

Med storitvami v gostinskih lokalih so se najbolj podražile predjedi (za 4,8 odstotka), sladice (za 4,5 odstotka), brezalkoholne pijače (za 4,1 odstotka), prikuhe (za 3,3 odstotka) ter alkoholne pijače (za 3,2 odstotka). Po razpoložljivih informacijah urada so nekateri gostinci cene zvišali, ker jih že nekaj časa niso spreminjali, "pri nekaterih pa je bilo opaziti, da so cene prilagodili za prevzem evra".

Ostale podražitve

Decembra lani je urad neobičajne podražitve in zaokroževanja cen ob zamenjavi tolarjev v evre navzgor zabeležil še v podskupinah, kot so storitve za osebno nego, pohištvo in oprema, zdravstvene in zobozdravstvene storitve, storitve v menzah, toaletni izdelki in kozmetika, tekstilni izdelki za gospodinjstva, drva, računalniška oprema. Pri teh je bil posamičen vpliv sicer praktično zanemarljiv, a je v celoti k decembrski inflaciji prispeval toliko kot višje cene v gostinskih lokalih - 0,12 odstotne točke.

Višje cene sveže zelenjave

V preteklih letih so zadnji mesec v letu praktično nespremenjene ostale tudi cene v podskupinah jedi in pijače, decembra lani pa so se cene v podskupini jedi v povprečju zvišale za 2,8 odstotka, v podskupini pijače pa za 3,7 odstotka. Podobno kot v preteklosti so na lansko decembrsko inflacijo močneje vplivale višje cene sveže zelenjave, počitniških aranžmajev ter dražje vzdrževanje in popravilo vozil.

Objektivni razlogi?

Statistiki decembra lani niso opazili veliko odstopanj in nepričakovanih dvigov cen. Za večino so po njihovem mnenju obstajali objektivni razlogi, kot so sezonski dejavniki, slaba letina, podražitve osnovnih surovin in spremembe v sistemu obračunavanja cen. Opazili pa so tudi številne prednovoletne popuste in akcije po trgovinah, kar se je v indeksu odrazilo v nižjih cenah nekaterih ženskih, moških in otroških oblačil ter nekaterih prehrambenih izdelkov (čokolade, mleka in mlečnih izdelkov ter svežega mesa).