"Mislim, da bom leta 2009 poletel v vesolje, že za letos pa načrtujem obisk breztežnostnega prostora," pravi slavni znanstvenik in avtor knjige Kratka zgodovina vesolja, ki jo je objavil leta 1988 in ki je kmalu zatem postala svetovna uspešnica.

Dodajmo, da želja Stephena Hawkinga ostaja še vedno močno odvisna od razvoja programa turističnih poletov v vesolje, ki jih želi ponuditi podjetje britanskega bogataša Richarda Bransona, Virgin Galactic.

Kot piše britanski Daily Telegraph, naj bi Branson slavnemu znanstveniku celo obljubil, da mu bo sponzoriral let. Po nekaterih ocenah naj bi ga ta stal okrog 148.000 evrov.

Dodajmo, da je 65-letni Hawking še vedno predstojnik katedre za matematiko na univerzi v Cambridgeu, kjer sta delovala tudi velika Isaac Newton in Paul Dirac.

Hawking je pri 22. letih zbolel za težko obliko skleroze, ki mu močno slabi mišice. Trenutno se slavni astrofizik premika s pomočjo invalidskega vozička, pogovarja pa se s pomočjo računalnika. Kljub hudi bolezni pa Hawking še vedno raziskuje t. i. črne luknje, ki se pojavljajo v vesolju.