Vesoljska ladja se je dvignila kakih 85 metrov v zrak, potem pa se je vrnila na Zemljo. Druge podrobnosti niso znane. Bezos je na spletni strani svojega vesoljskega podjetja Blue Origin, ustanovljenega leta 2000, zapisal, da delajo potrpežljivo in korak za korakom v smeri, ko bodo vesoljska potovanja cenovno dostopnejša.

Okoli 2010

Kdaj se bodo začela komercialna potovanja v vesolje, še ni določeno, po dokumentih ameriške zvezne zračne upravne pa bi se to lahko zgodilo leta 2010. Poleg Bezosa zasebne polete v vesolje načrtujejo tudi druga podjetja. Družba Space Adventures je že poslala štiri turiste na mednarodno vesoljsko postajo, septembra lani pa je bogataš Richard Branson v okviru svoje družbe Virgin Galactic razkril načrte za vesoljsko raketo, ki bo lahko na višino 140 kilometrov ponesla dva pilota in šest potnikov.

Med prvimi naj bi bil tudi Hawking

Med prvimi vesoljskimi potniki Richarda Bransona naj bi bil tudi sloviti fizik Stephen Hawking. Britanski milijarder Richard Branson je napovedal, da bo poslal ekipo zdravnikov, ki naj bi se s Hawkingom pogovorila o možnosti, da slavni fizik svojo veliko željo po potovanju v vesolje, o kateri je izčrpno spregovoril v intervjuju za časniku Daily Telegraph, tudi uresniči. Hawking, čigar tetraplegijo je povzročila bolezen gibalnega nevrona, kljub hudim zdravstvenim težavam predava na Univerzi v Cambridgeu, s svetom pa se sporazumeva s pomočjo računalniškega sintetizatorja glasu. Sir Richard Branson, ustanovitelj družbe Virgin, razvija zasebno vesoljsko plovilo SpaceShip One, ki naj bi prve turiste v vesolje poneslo že leta 2008. Avantura seveda ne bo poceni: rezervacija mesta med stoterico pionirjev stane kar 200.000 dolarjev. Kljub temu je kandidatov več, kot bo razpoložljivih zmogljivosti samo v zadnjih dveh letih se jih je prijavilo 60.000 Virgin Galactic svoje prve goste skrbno izbira. Družba posebej pazi na dve stvari: da kandidati res prihajajo z vsega sveta in da so v svojih okoljih dovolj znani, da bodo že samo s pojavljanjem privabljali nove stranke. "Prvi naši potniki bodo naša najboljša reklama," je prepričan vodja promocije Stephen Attenborough.

Oglaševalska akcija

Trewor Baettie, londonski oglaševalski guru, je že eden izmed njih. Za ekstra promocijo Virgin Galactica bo poskrbel tako, da bo kreiral 60-sekundni oglas. Tudi Namira Salim, 35-letna umetnica, ne bo sedela praznih rok. V rodnem Pakistanu bo razstavila ročno poslikano repliko vesoljskega plovila SpaceShip 1, ki je bilo prvo plovilo v zasebni lasti, ki je leta 2004 odletelo v vesolje. Njegov oblikovalec je že sklenil pogodbo z Virgin Galactic za SpaceShip 2, ki ga bodo, s turisti na krovu seveda, v vesolje poslali iz Mojavske puščave, pristal pa naj bi v Mehiki. Stotnija srečnežev, ki so bodo lahko pohvalili, da so bili prvi turisti v vesolju, je že izbrana. Virgin Galactic jih je 80 izbral po posebnih kriterijih, med katerimi je bil družbeni položaj eden od najbolj pomembnih, ostala dvajseterica pa bo prejela posebna povabila. Virgin Galactic sicer namerava v prvem letu obratovanja v vesolje poslati 500 turistov, kar je približno toliko, kot jih je bilo v vesolju vseh skupaj v zadnjih 45 letih.