Na ministrstvu, kjer zadeve ne komentirajo, morajo tako najkasneje do četrtka novinarki časnika Dnevnik omogočiti vpogled v deset dokumentov, ki bodo pokazali ali službeno vozilo uporabljajo za prevoze ministrove soproge, je poročal POP TV.

Zunanje ministrstvo sta zaradi sporne uporabe službenega vozila za zasebne potrebe soproge zunanjega ministra 21. decembra obiskala dva sodelavca informacijske pooblaščenke, pooblaščenkin urad pa je nato ugotavljal, ali se odgovori na vprašanja, ki jih je v zvezi s prevozi ministrove soproge zastavil časnik Dnevnik, nahajajo v dokumentih ministrstva. Presodili so, da gre za informacije javnega značaja, ki jih je ministrstvo dolžno posredovati.

Afera je izbruhnila sredi decembra, ko je Dnevnik objavil fotografije, na katerih Marjetica Rupel iz službenega vozila zunanjega ministrstva zlaga nakupovalne vrečke, pri čemer ji je pomagal voznik ministrstva. Zunanje ministrstvo je tedaj pojasnilo, da je ministrova soproga predmete - na fotografijah je videti metlo s smetišnico, toaletni papir in pralni prašek - kupila po ministrovem naročilu in da gre za nekaj povsem običajnega.