Eden od največjih hrvaških časnikov Jutarnji list je zapisal, da je papež Benedikt XVI. na prvi letošnji avdijenci ateizem povezal s peklenskimi silami, vendar je njegove besede nekoliko vzel iz konteksta, saj je papež izrekel samo :"Zlo in moč teme se v našem času kaže v še podlejših in bolj nevarnih oblikah; od znanstvenega ateizma, do pojmovanja moderniziranega ali postmodernega Jezusa."

Benediktov predhodnik ni bil tako oster

Janez Pavel II. je sicer večkrat tudi sam ostro obsodil ateizem in brezbožne totalitarizme, toda nikoli jih ni direktno povezoval s peklenskimi silami, tako kot je to nedvoumno storil njegov naslednik, je poročal hrvaški Jutarnji list.

Moderne predstave o Jezusu so škodljive

Benedikt XVI. je s Satanom med drugim povezal tudi tiste, ki v Jezusu Kristusu ne vidijo istočasno človeka in boga. V tej definiciji bi se lahko prepoznali ne samo tisti, ki imajo na Jezusa nekoliko "modernejši" pogled, temveč tudi Judje, ki Jezusa smatrajo za odpadnika od njihove vere, ter muslimani, ki imajo Jezusa samo za preroka, še piše Jutarnji list.

"Temne sile v obliki modernega ateizma"

Papeževe natančne besede na avdijenci so bile po poročanju katoliških časnikov, da "Ne smemo pozabiti na misterije zla in sile teme, ki skušajo zatemniti veličastno božjo luč. Zavračanje Kristusa se kaže v mnogih različni načinih, ki so morda še bolj prikriti in nevarni kot v preteklosti in variirajo od popolnega zavračanja prek znanstvenega ateizma do modernega in post-modernega pojmovanja Jezusa."

Papež že dajal sporne izjave

Papež Benedikt XVI. se je v preteklosti že zapletal v kontroverzne izjave, najbolj odmevna je bila tista, ko je islam označil za vero nasilja, kar je povzročilo številne proteste v muslimanskem svetu. Papež se je pozneje branil, da je bila njegova izjava vzeta iz konteksta, saj naj bi le citiral bizantinskega cesarja Manuela II.