Razlika je ta, da se z njim ukvarjajo v Aziji, (igrajo ga v Indiji, Nepalu, na Tajskem in Šrilanki), zmagovalci spadajo med slavne ljudi le v tem delu rumenega kontinenta, medtem ko se na drugih celinah spremljevalci športnih dogodkov ob omembi slonjega pola praviloma le spogledajo in začudeno vprašajo: "Slonji polo? Je to kakšna eksotična hrana?"

Seveda ne gre za jed, ampak za dokaj resno športno disciplino, ki ima tudi svoje svetovno prvenstvo. Doslej so jih priredili 25, v zadnjem obdobju pa nesporni vladarji tega športa prihajajo iz Škotske. Otočani so trikrat zapored slavili na svetovnem prvenstvu, ki ga od leta 1982 vsakega decembra prirejajo v Nepalu. Letos je slavila ekipa z imenom Angus Estates, prejšnjih dveh naslovov pa se je veselilo moštvo Chivas Regal. Pred letošnjim prvenstvom so glas povzdignili borci proti mučenju živali, ki so v glavnem indijskem mestu New Delhiju organizirali protestni shod in zahtevali, naj svetovno prvenstvo odpovejo, vendar niso bili uslišani. Aktivisti so ogorčeni, ker po njihovem mnenju člani visoke družbe slone izrabljajo za svoje užitke in jih pri tem mučijo. "Sloni so v Indiji ogrožena živalska vrsta, zato ne bi smeli biti izpostavljeni krutemu ravnanju, ko jih izrabljajo za igranje igre, ki zabava peščico ljudi," so sporočili.

S slonjim polom so se ukvarjali že veliko prej, preden je danes 67-letni Škot James Manclark (letos je v finalu pred 2000 gledalci zaigral za zmagovalno ekipo) leta 1982 ustanovil Svetovno zvezo slonjega pola (WEPA). Po vzoru pola s konji so se v Indiji s sloni in palicami, ki so jih poimenovali mallet, po igriščih podili že na začetku 20. stoletja, svetovno zvezo pa je šport, ki je bil v Nepalu bojda celo sprejet v nacionalni olimpijski komite, dobil šele, potem ko se je Manclarku nekega popoldneva v zasneženem švicarskem smučarskem središču St. Moritzu utrnila ta ideja. Slonji polo je bil vedno v domeni bogatega sloja prebivalstva in poligon za napenjanje mišic aristokratov, ki so na tekmah kazali svojo moč v družbi. Da gre za tekmovanje, kjer ne manjka uglednih imen, je jasno tudi ob podatku, da je bil letošnji glavni sponzor prvenstva Cartier, ki velja za enega izmed najbolj znanih proizvajalcev nakita in ur na svetu, med sponzorji pa so še druga ugledna podjetja. Tekmovanja v slonjem polu so idealna priložnost za določene azijske medijske zvezde, da se nasmehnejo kameram in fotoaparatom, zato nikoli ne manjka zvezdnikov iz Bollywooda, indijske kopije ameriškega Hollywooda.