Petrička je nasledil nekdanji norveški šampion Vegard Ulvang. Petričkov slovenski naslednik v organih FIS je Uroš Ponikvar, ki je kot vodja izpeljal vsa zadnja večja tekmovanja v Sloveniji vključno s svetovnim prvenstvom za mladince in mlajše člane v Medvodah, ki je po izvedbi zahtevnejši projekt kot olimpijada. Ponikvar že več kot desetletje vodi tudi komisijo za tekmovanja in objekte v SZS, je inšpektor FIS, tehnični delegat na največjih tekmah, snovalec prog v Preski, na Vojskem, Krvavcu, Trbižu, začetki so na Rogli...

"Trasa moderne tekmovalne proge ni namenjena samo vrhunskim tekačem, pač pa predvsem tistim, ki to niso. Če ni dobre proge, potem ni pravega užitka, kot ga lahko na izbrani trasi nudi tek. Ko premaguješ razdalje, je najlepše, da vmes maksimalno uživaš, si ponosen na premagano," je Ponikvar naštel enega pomembnejših tekaških užitkov.

Ponikvar je našel tudi slovensko-skandinavsko razliko. "Moj prijatelj iz Faluna na Švedskem je direktor mladinskega centra. Pa je v svoji vasi sam zadolžen in ponosen, da lahko čez zimo s sanmi vleče smučine. Vaška skupnost to razume in za stroške dobi nekaj denarja. Pri nas pa vsakega, ki bi rad počel kaj takega, najprej naskočijo češ, "lopov", bi rad zaslužil. Prav zato bi morali take, kot so Klemen Svoljšak v Medvodah, Karel Medvešček v Bohinju, Vinko Poklukar na Bledu in še kdo, posebej častiti. A v Skandinaviji imajo tudi proge razsvetljene. Rusi pa so tako, tako daleč spredaj, a mi tega ne verjamemo. Da v Sloveniji kot smučanje pojmujemo alpsko smučanje, smo krivi sami tekači. Tek na smučeh je slovenska dolgoletna kultura gibanja." (mm)