Okroglo mizo z naslovom Kdo se boji drugačnosti? je pripravilo študentsko politološko društvo Polituss s Fakultete za družbene vede, rdeča nit pogovora pa so bili žgoči primeri diskriminacije. Varuh človekovih pravic Hanžek, medijska strokovnjakinja Sandra Bašič-Hrvatin in pravni strokovnjak Miro Cerar so v okviru okrogle mize kot najbolj problematično izpostavili medijsko obravnavanje teme selitve romske družine.

Problematični so mediji

Po besedah Bašič-Hrvatinove je težava v tem, da so mediji razvili sintagmo romske problematike in da o Romih in ostalih manjšinah govorijo samo takrat, ko postanejo za njih problem. Mediji so naredili rasističen, sovražen diskurz do manjšin za popolnoma normalnega.

Cerar: Pravna država je odpovedala

Tudi Cerar meni, da so mediji zadevo gojili, dokler jim je ta prinašala neko skrajno vrednost, potem pa so s tem vsaj za nekaj časa opravili. Je pa Cerar poudaril, da je v primeru Strojan zatajila država, ki se je s preselitvijo odzvala povsem narobe . "S tem pa se je zgodilo še nekaj hujšega, saj smo dobili dopusten vzorec ravnanja. V tem segmentu je pravna država popolnoma odpovedala," je še dodal Cerar.