V ponedeljek smo se o tem, da pride po ženo zunanjega ministra šofer MZZ s službenim vozilom na dom, jo odpelje po nakupih, nato pa jo pripelje nazaj in ji pomaga nositi nakupljene stvari, prepričali tudi sami. Nekaj čez 11. uro je Meta Rupel vstopila v avto MZZ in se dobro uro in pol pozneje vrnila z več vrečkami veleblagovnice Maximarket in nekaterimi drugimi nakupljenimi izdelki, kot so pralni prašek, metla, papirnate brisače...

Na ministrstvu so potrdili, da je toyota prius, s katero se je peljala Ruplova žena, v lasti ministrstva in da jo je vozil službeni voznik, dodali pa so, da je v primeru, ko gre za opravljanje protokolarnih obveznosti soproge ministra, na voljo tudi v ta namen. Seveda nas je zanimalo, ali sodijo nakupi med protokolarne obveznosti ministrove soproge in kolikokrat ministrova žena uporablja službeni avto ministrstva, na MZZ pa smo naslovili še več drugih vprašanj (tako vprašanja kot odgovor MZZ objavljamo v celoti). O teh poteh smo včeraj povprašali tudi Meto Rupel, vendar z nami ni želela govoriti. Dejala je le, da je Dnevnik že dovolj naredil.

Prav tako nam včeraj zaradi prezasedenosti zadeve ni komentiral avtor etičnega kodeksa, minister za javno upravo Gregor Virant, obljubil pa je, da bomo odgovore dobili v prihodnjih dneh. Izjava, ki smo jo dobili iz kabineta predsednika vlade, je do ravnanja Ruplove soproge prizanesljiva, čeprav naj bi po naših informacijah premier vendarle nameraval opozoriti ministra na nesprejemljivost takšnih poti in pričakuje, da do njih ne bo več prihajalo. "V kabinetu predsednika vlade prepuščamo konkretno pojasnilo omenjenega primera pristojnemu ministrstvu. Dopuščamo možnost, da zaradi specifične prakse v preteklosti, ko protokolarne obveznosti in pravice soprog ministrov in drugih predstavnikov države oziroma varovanih oseb niso bile povsem določene, obstajajo določene administrativne nedorečenosti, ki jih bomo odpravili, in uveljavili pravila, ki veljajo v primerljivih državah EU. Soproga ministra za zunanje zadeve Marjetica Rupel je v minulih letih nesebično opravljala zahtevne protokolarne naloge in s tem v velikem številu primerov, ko so bili v Sloveniji na obisku tuji predsedniki držav in drugi državniki s soprogami, omogočila tudi izvedbo damskih programov uradnih obiskov," nam je sporočil tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.