V dobrih petnajstih letih samostojne države se je alpsko smučanje znašlo doma v konkurenci še šestdesetih drugih športnih zvrsti in dominantni položaj je zbledel, svoje pa so opravile tudi zaostrene ekonomsko-socialne razmere.

Dejansko je pri nas razvoj alpskega smučanja ne glede na manjši tekmovalni izplen in zmanjšane možnosti selekcioniranja prisoten in tudi stalen. Ne gre pa pozabiti na temnejšo stran vključevanja Slovenije v evropski denarni sistem. Slovenski smučarji ga bodo čutili tudi s podražitvami vozovnic na posameznih smučiščih, ki so posledica priložnosti za nepriljubljeno izenačevanje s tujino na glede na pogoje in možnosti, ki jih ponujajo smučarska središča prek meja. Samo za primer: v Kranjski Gori velja odslej dnevna vozovnica natanko toliko kot, denimo, za smučišča nad Trbižem in na Višarjah skupaj.

Za manjšo tolažbo in zmanjšanje izdatkov za smučarsko udejstvovanje je vsekakor razširjena dejavnost "Modre kartice" pri SZS, ki kot neprofitna akcija s članstvom v njej prinaša vrsto popustov pri nakupu opreme in smučarskih vozovnic ter zraven tudi ustrezno nezgodno zavarovanje.

Skoraj po tradiciji so tudi pri nas bogatejše knjižne police, na katerih se zbirajo priročniki za spremljanje hitrega razvoja tehnike smučanja, posebej revolucionarnega prodora zarezne tehnike s smučmi s poudarjenim stranskim lokom, ki so povsem zrinile "sulice". Tokrat je več poudarka dobila skrb za varnost in "prometni režim" na smučiščih ter skrb za opremljanje smučišč in prog, na voljo pa je tudi priročnik o učenju smučanja s kratkimi, tako imenovanimi "metuljastimi" smučmi. Skratka, smučarske literature je na pretek, a menda še premalo, ker je v zadnjih letih razvoj alpskega smučanja silovit, nemara tudi zategadelj, ker so se prodajni učinki v nekaj zadnjih letih povsod po svetu znižali, menda le na Japonskem ne, ker je tamkaj dobrih deset milijonov smučarjev zraven še sila izbirčnih in prisegajo le na svetovno uveljavljene znamke. V splošni razvoj alpskega smučanja sodi seveda tudi razvoj opreme, ki je dandanes osredotočen na "kompletiranje" smuči, vezi in smučarskega čevlja. Mednarodna smučarska zveza v skrbi za varnost in zmanjšanje poškodb tekmovalcev in tekmovalk opremo vse bolj omejuje, toda industrija zato ponuja več novosti rekreativcem, ki se sicer vse bolj selijo tudi na proge izven urejenih smučišč, ki jih velikokrat agresivno zasedajo deskarji, ker je zanje, vsaj pri nas, še vse premalo posebnih prog. Zato postajajo vse bolj priljubljeni "snežni parki", ki pa tudi prinašajo večja tveganja, a prave presoje bodo vendarle ostale v glavi vsakega posameznika.