Troha je ležal ob cesti v bližini vasi Strmica z zvezanimi rokami in nogami. Policiji je povedal, da so ga ugrabili neznanci in ga vse te mesece zadrževali na neznanem kraju.

Takrat je zoper neznane storilce vložil kazensko ovadbo, policijska preiskava pa se je končala z ugotovitvijo, da sploh ni bil ugrabljen in da si je vse skupaj izmislil. Zaradi krive ovadbe se je zato znašel na sodišču. Troho so julija 2004 zaradi pomanjkanja dokazov že oprostili, a je bila sodba razveljavljena in sledilo je novo sojenje. Kot rečeno, se je tudi to končalo z oprostilno sodbo, vendar zadeva še ni končana - okrožna državna tožilka Sonja Breznik je namreč že napovedala pritožbo na višje sodišče.

Ugrabitev med tekom

Naj spomnimo, da je Troha trdil, da ga je med večernim tekom v Podutiku ugrabilo več ljudi (štirje ali pet), ki so ga s kombijem odpeljali v neko hišo sredi gozda. Povedal je, kakšno hrano so mu nosili, kako je skrbel za higieno in tudi, da so bili ugrabitelji ves čas maskirani in z njim sploh niso govorili. Na začetku je odklanjal hrano, zato je bil tepen, nekaj udarcev pa je dobil tudi tisto jutro, ko so ga izpustili. Takrat so ga zvezanega vrgli iz avta, in ko mu je uspelo sneti si prevezo z oči, je videl, da leži petnajst do dvajset metrov od ceste, do katere se je nato priplazil.

Tožilka Breznikova je vztrajala, da obdolženčevi izpovedi ni mogoče verjeti in da je storil kaznivo dejanje krive ovadbe. Predvsem je opozorila na izjave Trohove (zdaj že nekdanje) žene, ki je dejala, da se je tisti večer, preden je izginil, čudno obnašal. Bila sta v slabih odnosih in živela sta vsak svoje življenje, takrat pa jo je kar naprej spraševal, ali je primerno oblečen za tek in podobno, kot da bi hotel vzbuditi njeno pozornost. Dva dni po izginotju je šla v njegovo sobo in na nočni omarici našla razstavljene vse njegove dokumente in denarnico, ki jo je sicer vedno nosil s seboj. Imela je občutek, kot da bi na tak način hotel vsem pokazati, da je odšel. Tožilka je v sklepnem govoru med drugim omenila tudi ugotovitve centra za forenzične preiskave, da na Trohovih oblačilih ni bilo sledov daljšega plazenja, pa tudi, da so bila zadnjič oprana manj kot dva meseca, preden so ga našli, kar je v nasprotju z obdolženčevimi besedami, da je perilo v petih mesecih zamenjal le enkrat, približno tri mesece po tistem, ko so mu odvzeli prostost. Breznikova je sodišču predlagala, naj Troho spozna za krivega in mu izreče 300.000 tolarjev denarne kazni.

Šest let v črni kroniki

Obdolženčev zagovornik, odvetnik Marko Puš, je dejal, da policija očitno ni mogla najti Trohovih ugrabiteljev, zato je raje zbirala dokaze proti njemu. Preverjali so ga na vse načine; pregledal ga je psihiater, opravili so alkoholimetrično analizo, pregledali so njegova oblačila itn. Puš je pričanje Trohove nekdanje žene ocenil za neverodostojno, češ da ni gojila posebno prijateljskih čustev do njega, nasprotno, bil je celo sovražna, kar potrjuje podatek, da mu ne dovoli stikov s hčerko. "Zaradi odkrivanja nepravilnosti v slovenski vojski so Trohi grozili. Bal se je, da se mu bo kaj zgodilo in na koncu se mu tudi je," je zatrdil odvetnik. Troha je pred razglasitvijo sodbe dejal, da ga po črni kroniki vlačijo že šest let, čeprav ni naredil ničesar, temveč so drugi nekaj naredili njemu. Dodal je še, da ga je sram, da živi v državi, v kateri se nekaterim, ki imajo botre na pravih mestih, nič ne zgodi, njega, ki se piše Troha, pa hočejo na vsak način diskreditirati. Pri tem je opozoril na zastaranje v sodni zadevi nekdanjega obrambnega ministra Alojza Krapeža in na ovadbo, ki jo je vložil proti glavnemu tajniku republiške volilne komisije Marku Golubiču, ki po njegovih besedah že nekaj let leži v predalih tožilcev.

Na koncu je sodnica Metka Popivoda izrekla oprostilno sodbo, stroške postopka pa bodo poplačali iz proračuna. Dejala je, da ni našla niti enega trdnega dokaza, ki bi potrjeval obtožbe tožilstva. "Sodišče mora v dvomu razsoditi v korist obdolženca in v tej kazenski zadevi je bilo toliko dvomov, da vas nismo mogli spoznati za krivega," je povedala sodnica. Zdaj torej sledi pritožba tožilstva, zadeva pa bo zastarala junija prihodnje leto.