Rastlina z latinskim imenom Euphorbia pulcherrima prihaja iz Južne Amerike, njena domovina je Mehika, kjer jo najdemo v obliki grmovja, visokega tudi do pet metrov. Največkrat so stebla spodaj ogolela, ovršni listi pa so veliki, prav tako so cvetovi nekoliko večji kot pri lončnicah. Lončnica je veliko bolj občutljiva, čeprav jo spretni ljubitelji cvetja tudi sami razmnožujejo in si jo vzgojijo za predbožični čas.

Božična zvezda potrebuje svetel prostor s temperaturo okoli 20 do 22 stopinj C. Ne uspeva dobro ob radiatorjih oziroma ob viru toplote, zelo je občutljiva za mraz in prepih, saj v tem primeru odvrže liste. Pozorni moramo biti nanjo ob zračenju stanovanja, posebno kadar je zunaj zelo mrzlo. Zalivamo jo zmerno, vendar nikoli z mrzlo vodo, idealna zanjo je postana voda sobne temperature. Potrebuje visoko zračno vlago, vendar nikoli ne rosimo listov, v bližino raje postavimo posodo z vodo. Zelo je občutljiva za temperaturna nihanja, zato ob nakupu ob zelo hladnem vremenu prosite, da vam jo dodatno zavijejo.

Lončnico kupujemo v novembru, decembru in januarja, v teh mesecih tudi najlepše cveti, od tukaj tudi njeno ime - božična zvezda. Ob skrbni negi in v prostoru s primerno temperaturo nam bo cvetela celo v zgodnjo pomlad, nato pa začnejo listi veneti in odpadati, kar je normalno za to vrsto. Če jo hočemo razmnožiti, v juniju porežemo vršičke, jih namočimo v toplo vodo da izteče mleček, posušimo in podtaknemo v sveži humus.

Ob nakupu pazimo, da so majhni cvetki čim bolj zaprti, listi v spodnjem delu rastline pa ne smejo biti uveli. Rastline so pri nas vzgajane pri nižjih temperaturah in so veliko bolj odporne od uvoženih. Transport iz tujine traja kar nekaj dni, zato se pogosto zgodi, da nam sicer na pogled lepa rastlina kmalu oveni in propade. Zato priporočamo nakup doma gojenih lončnic; v cvetličarni povprašajte po izvoru in se rajši odločite za cvetlico, ki za seboj nima dolgega potovanja.