Tenis vedno in vsepovsod, če le čas dopušča, pa je vodilo, s katerim v Sloveniji živi približno 10.000 rekreativnih igralcev in igralk tenisa. Toda zakaj tenis?

"Zaradi same akcije na igrišču, potez, ki se jih vedno znova učiš. Nobena igra, noben dvoboj ni enak. Vedno znova 'izumljaš' nove stvari. Tudi možgane si razgibaš, se umsko prevetriš. Tu je seveda tudi tekmovalnost, ki jo imamo v sebi vsi ljudje. In za zdravje ter dobro počutje skrbiš, a le, če se ga lotiš po 'pravilih'," je, zakaj si je kot obliko rekreacije za svoje zdravje in dobro počutje izbral teniško igro, razložil Andrej Jeras, nekoč direktor Teniške zveze Slovenije, sedaj pa alfa in omega teniškega kluba Slovan iz Ljubljane.

Jasno, na nekaj smo pozabili. Dolgo posedanje v noč ob kozarcu ali dveh piva ter mnogokrat sklepanje poslovnih odločitev prav na klepetu po napornem igranju sodi zraven. Je obvezen del, skorajda že ritual po igri.

Tenis kot oblika rekreacije v teh letih ne doživlja prve pomladi. To je bilo že leta nazaj, nekje v času devetdesetih, ko so začela kot gobe po dežju v Sloveniji rasti teniška igrišča. Vedno več je bilo dvoran, tudi zunanjih igrišč. "Skorajda že preveč. Jasno, govorim o zunanjih, dvoran je še vedno premalo - balonov ne štejem, saj tako kvaliteta kot kvantiteta igranja nista isti kot v dvoranah. V začetku devetdesetih je bil tenis res na vrhuncu, igralo ga je staro in mlado, igrišča so si podajala igralce in igralke kar po tekočem traku, če nisi bil "zraven", si težko dobil prosto igrišče," se spominja "Jerči" med prijatelji.

Ugotovitev, da tenis v obliki rekreacije zagotovo ni v vzponu, marveč vztraja že nekaj let na nivoju, ki pa še zdaleč ne dosega časa v devetdesetih, sicer ni strah vzbujajoča, dejstvo pa je, da le določene regije skrbijo za nadpovprečje - to sta Maribor in Obala. Zakaj? "Tekmovalni tenis in rekreacija gresta z roko v roki. Pri nas je oboje dobro razvito. Ogromno je staršev, ki se rekreacijsko ukvarjajo s tenisom. Na igrišče pripeljejo svoje otroke in jih navdušijo za to igro. In prav zaradi tega imamo v Mariboru veliko mladih igralcev, tekmovalcev," pravi eden najboljših slovenskih igralcev Iztok Božič, ki pa je že zaključil tekmovalno pot in se posvetil trenerskemu delu.

Seveda je potrebno paziti na poškodbe. Teniški komolec je stalni spremljevalec rekreativnega tenisa, tudi kolena in gležnji zelo trpijo. Da bi to preprečili, Jeras svetuje naslednje: "Nujno se je dobro ogreti. Mnogi velikokrat prezgodaj začnejo z igro in prav takrat najhitreje pride do poškodb. Tudi raztegovanje po tenisu je zaželeno, malo vadbe v fitnesu pa prav tako ne škodi. Primeren je za vse rodove, starejši, denimo po petdesetem letu starosti, pa morajo biti še bolj pazljivi, saj lahko pride do težav s srcem. Zato nasvet "igrajte po pameti in kolikor vam telo in leta dopuščajo".

Za nakup opreme se je najbolje posvetovati s strokovnjakom. Vso opremo, lopar, oblačila, obutev, je potrebno izbrati glede na raven igre. "Danes je na tržišču že ogromno različnih materialov, strokovnjak bo svetoval najprimernejšega. Predvsem loparji so pomembni, saj zaradi same izbire včasih pride do bolečin v komolcu. Oprema je dostopna, ni predraga. To ni več šport za premožnejše," je zaključil teniški mojster.