Po novem bomo torej plačevali z evri. Posebna predvidnost bo potrebna pri kovancih, saj bodod slednji vredni precej več, kot smo bili navajeni.

Znižanje bančnih tarif

Sicer je v Sloveniji po mnenju strokovnjakov dovolj dolgo veljalo dvojno označevanje cen, v tolarjih in v evrih, tako, da večje zmešnjave in težav ne bi smelo biti. Že od danes pa lahko pravne osebe lahko kupijo kupijo tako imenovane poslovne začetne pakete novih evrskih kovancev, v katerih je 680 evro kovancev različnih vrednosti. Po mnenju viceguvernerja banke Slovenije, ki jo je povzel Poslovni dnevnik, se bodo s prehodom na evro se bodo bistveno znižale bančne tarife za poslovanje z območjem evra, kar pomeni, da bodo domače banke ob precejšen del . Slednje namreč 98 odstotkov plačil izvedejo doma in le 2 odstotka v tujini.

Dviga cen naj ne bi bilo

Glavna skrb prebivalstva je povezana s povečanji cen izdelkov za vsakdanjo rano in s tem naraščanjem draginje. Vlada zagotavlja, da se to ne bo zgodilo in da se nam padca stanadarda ni bati. Celo nasprotno. Premier Janez Janša je prepričan, da "državljani in državljanke Slovenije lahko v prihodnjih letih pričakujejo realno rast življenjske ravni in povečevanje blaginje," na kar kažejo tudi izredno ugodni gospodarski kazalci v zadnjih dveh letih. V tem obdobju naj bi, kot jer povedal za Poslovni dnevnik, Slovenija dosegla višjo gospodarsko rast od načrtovane (med štirimi in petimi odstotki) in višjo od evropskega povprečja ter od povprečja v evro območju. Brezposelnost naj bi do leta 2008 ostala na zdajšnji, okoli 6,5-odstotni ravni, nižji od sprva načrtovanega pa naj bi bil tudi proračunski primanjkljaj. Letos bo predvidoma manj kot 1,43 odstotka, prihodnje leto okoli enega odstotka, v letu 2008 pa 0,9 odstotne točke.

Banka Slovenije dobro pripravljena

Na sprejem Evra, za katerega so zeleno luč 11, julija dali finančni ministri EU, se je pripravila tudi Banka Slovenije. Tako je že določeno, da bo v tečajni listi BS, objavljeni 29. decembra in veljavni od naslednjega dne, srednji tečaj za evro enak tečaju zamenjave in bo znašal 239,640 tolarjev. S tem se bo odpravil razlog za sicer minimalne tečajne razlike med zaključno bilanco za leto 2006 in otvoritveno bilanco naslednjega leta.

Vstop v evroobmočje po načelu velikega poka

Zadnji dan letošnjega leta se bomo dokončno poslovili slovenskega tolarja. In kako bodo izgledale njegove zadnje ure? 29. decembra bo zadnji dan poslovanja bank v tolarjih prek bančnega okenca ter tudi elektronske in telefonske banke. Uro zapiranja tolarskega poslovanja bodo banke še objavile. Vnaprej bo poslovanje potekalo v evrih. Transakcije, ki bodo nastale 30. in 31. decembra , se bodo knjižile z datumom valute 1. januarja 2007. Na zadnji dan leta, 31. decembra, se bodo ob 21. uri ustavili bankomati, ki ne bodo delali do nekaj minut čez polnoč, potem pa jih bodo postopoma vključevali v omrežje. POS terminali bodo predvidoma ugasnili 31. januarja ob 23. uri, njihov mrk pa bo trajal do 1. januarja 2007 do enih zjutraj.