Na primeru dela policija in tožilstvo

Policisti, ki jim je RTVS že predal tudi posnetek oddaje, bodo državnemu tožilstvu podali poročilo o dogodkih ali kazensko ovadbo. Kazenski zakonik za grdo ravnanje, ki prizadene telesno ali duševno celovitost drugega, predvideva denarno kazen ali zapor do šest mesecev. Enaka kazen je zagrožena za razžalitev in žaljivo obdolžitev, ki se zgodi prek javnih občil.

Izzivanje ali razpihovanje narodnostnega, rasnega ali verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti se kaznuje z zaporom do dveh let.

Že v sredo je generalna državna tožilka Barbara Brezigar za TV Slovenija povedala, da oddajo preučujejo tudi na tožilstvu, kjer bodo preverili, ali je pri katerem od gostov šlo za kaznivo dejanje.

Od besed je odvisno, za kakšno kršitev gre

Nastop poslanca Zmaga Jelinčiča v torkovi oddaji Piramida je zbudil pozornost tudi na ljubljanski policijski upravi in na državnem tožilstvu. Oboji preučujejo, ali je morda poslanec pri svojem nastopu kršil kazenski zakonik.

Pri tem pa bodo morali pozorno preučiti besede, ki jih je izrekel Jelinčič. Od teh je namreč odvisno, za sum katerega kaznivega dejanja gre. Nekateri pravniki opozarjajo, da bi lahko šlo zgolj za sum kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime. Tožilstvo in policija pa v tem primeru ne moreta ukrepati, ampak morajo morebitni razžaljeni Jelinčiča tožiti.

V kolikor pa so se Jelinčičeve besede nanašale na celotno etično manjšino, pa bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti. Dr. Alenka Šelih z ljubljanske pravne fakultete sicer ne želi ugibati, kako bi v tem primeru odločilo sodišče. Opozarja pa, da bi lahko obstajal sum spodbujanja nestrpnosti.

"Oddaja je bila zgrešena v samem konceptu," meni profesorica in dodaja, da se ji zdi sporen celoten koncept torkove oddaje. Zdi se ji, da sta bila poslanec Jelinčič in romski svetnik Zvone Grm v neenakem položaju. "Težko je na isto raven postaviti romskega svetnika in poslanca. Še posebno, ker je situacija tako razgreta," je dejala. Skrb vzbujajoče pa se ji zdi tudi dejstvo, da je poslanec Jelinčič dobil tako veliko število glasov.

Nekdanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar pa opozarja, da v tem členu kazenskega zakonika ni omenjeno sovraštvo do etične manjšine. "Prepričana pa sem, da bi zadevo državno tožilstvo in policija moralo proučiti z vidika suma kaznivega dejanja nasilništva," pravi Cerarjeva in utemeljuje, da so bile v oddaji izrečene hude žaljivke, ki so lahko povzročile zgražanje gledalcev.