"Jelinčič je zlorabil nastop v oddaji, ki je želela prispevati k razumevanju romske problematike in predstaviti Rome kot enakovredne državljane," je včeraj izjavilo vodstvo TV Slovenija. Tudi če so kdaj mislili iskreno, pa se zdi, da čas po dogodkih v Ambrusu in izbira sogovornikov nista dopuščala tolikšne pavšalnosti.

V NASPROTJU S KODEKSOM NOVINARJEV

Snovalci oddaje z urednikom Igorjem Pirkovičem so sicer razmišljali, kako bi se težavam izognili, vendar napovedanih gostov niso mogli odpovedati, zato so umaknili le eno od štirih tem pogovora, ki se je nanašala na Rome. Jelinčič pa je tudi vse druge teme izpeljal v nestrpnost. Direktor televizije Janez Možina je med oglasi sam stopil do Jelinčiča in ga prosil, naj neha. Bilo je prepozno. "Lahko bi mu le še izklopili mikrofon in ugasnili luči," nam je povedal v. d. urednika informativnega programa Rajko Gerič. Ob vprašanju, zakaj tega niso storili, nam je eden od snovalcev oddaje zatrdil, da to ni mogoče.

Urednik oddaje Piramida sicer pripada razvedrilnemu programu, vendar je kot soustvarjalec pod projekt podpisano tudi uredništvo informativnega programa. "Od oddaje se ograjujemo," je včeraj sporočil aktiv novinarjev informativnega programa. "Menimo, da je vsebina v nasprotju s slovenskim pravnim redom in kodeksom novinarjev Slovenije." Urednik Gerič odgovarja, da podpis pod projektom ostaja.

"Sporna je zlasti udeležba članov romske družine Strojan in njihovo izpostavljanje sovražnemu govoru v času, ko že mesec dni trpijo zavračanje in negotovost," so v pismu Rajku Geriču zapisali tudi predstavniki Mirovnega inštituta. Na oddajo se je odklonilno odzvalo Društvo novinarjev Slovenije, po naključju pa je že dan poprej Novinarsko častno razsodišče objavilo izjavo, ki se s kontekstom zadnje Piramide povsem ujema: odločalo je o primeru, ko je Jelinčič na televiziji Paprika razširjal sovražni govor o pedofilih. Uredniki Paprike so trdili, da je vsebina govora Jelinčičeva stvar. "Uredništva in novinarji niso odvezani odgovornosti, če dopustijo, da kdo medij izrabi za sporočila, ki vsebujejo le zmerjanje in poniževanje," je zapisalo razsodišče.

PONOVITEV UMAKNJENA

Ponovitev sporne Piramide, v kateri je sicer glasovalo rekordnih 53.000 gledalcev (od tega 73 odstotkov za Jelinčiča), je vodstvo umaknilo, razmišljajo pa tudi o tem, da poslanca v naslednji krog Piramide ne bi povabili. Televizija je javnost še obvestila, da je po oddaji eden od gostov v Jelinčiča zalučal plastenko vode.