"Dejstvo je, da se je vse v slovenskem hokeju vrtelo okoli velikega derbija med Jesenicami in Olimpijo. Sedaj, ko tega ni več, je zanimanje javnosti precej upadlo, s tem pa so se pojavile tudi sicer pričakovane, a toliko bolj neprijetne težave," se črnih oblakov, ki so se zgrnili nad hokej v deželi na sončni strani Alp, zaveda Matjaž Sekelj, direktor ZM Olimpije, ki je občutno znižala proračun in ostala tudi brez nekaterih pomembnih sponzorjev, njegov kolega iz zaloške Slavije Jože Stipanič pa dodaja: "Letošnja sezona bi znala biti za slovenski hokej prelomna. Dejstvo je, da tako ne gre več naprej. Odkar so se Jeseničani preselili v ligo EBEL, zanimanja medijev za državno prvenstvo in mednarodno ligo sploh ni več, kar seveda vodi tudi do tega, da sponzorjev finančno udejstvovanje v takšnem tekmovanju, ki se ne pojavlja na televiziji, v časnikih pa je omenjen zgolj z nekaj besedami, ne zanima."

Edina rešitev za največja ljubljanska kluba (in konec koncev tudi tiste iz drugih krajev Slovenije) je priključitev ligi EBEL. Sliši se enostavno, vendar pa temu ni tako. Medtem ko Olimpija ni daleč stran, saj ima renome še iz časov alpske lige in tudi moderno dvorano, je Slavija v Avstriji razmeroma nepoznana, njen dom v Zalogu pa niti slučajno ne bi zadostil strogim pogojem vodstva lige EBEL. "Druge alternative kot vključitev v ligo EBEL ni. Gre za dober projekt in odmevno tekmovanje, ki prinaša gledalce nazaj na tribune in je zanimiv tudi za medije. Upam, da se bodo sedaj, ko Jeseničani dobro igrajo v ligi EBEL, vrata v Avstrijo odprla tudi drugim klubom," razlaga Sekelj, o avstrijskem prvenstvu pa razmišljajo tudi pri Slaviji. "Le v tem primeru lahko ostanemo na nivoju, za katerega smo se dolgo borili. Vodstvo kluba se je resno lotilo projekta liga EBEL, pripravljeni smo igrati tudi v dvorani Tivoli, saj se zavedamo, da je naša dvorana preskromna. Če nam ne bo uspelo, se bojim, kaj se bo zgodilo s Slavijo," dodaja Stipanič, ki se strinja z besedami, da je ljubljanski hokej na pragu amaterizma.

Sekelj upa, da bo tako Olimpiji kot Slaviji na pomoč priskočil tudi Zoran Janković, novi župan Ljubljane. "V preteklosti je bil odnos mesta do hokeja v prestolnici mačehovski. Če bomo želeli v ligo EBEL, bomo morali seveda precej povečati naš proračun in tukaj bo morala svoj lonček prispevati tudi Ljubljana. Z Jankovićem se še nismo pogovarjali, če pa sodimo po njegovih predvolilnih obljubah, potem se tudi hokeju obetajo boljši časi. Konec koncev ima Olimpija bogato tradicijo in je že celo večnost zasidrana v športnem življenju slovenske prestolnice. Resnično upam, da se nam tudi na tem področji obetajo boljši časi," je na dušo župana Jankovića zapihal prvi mož Olimpije Matjaž Sekelj.